Moderna: Naša vakcina efikasna 94.5%, može da se čuva na 8C°

Srna
Moderna: Naša vakcina efikasna 94.5%, može da se čuva na 8C°

VAŠINGTON - Farmaceutska kuća Moderna je danas saopštila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv korona virusa 94.5 odsto, a informacija se bazira na poslednjoj fazi kliničkog testiranja.

Ovo je druga američka kompanija koja je u samo sedam dana izbacila vakcinu sa velikom efikasnosću protiv Kovid-19, prije Moderne to je učinio Fajzer, čija je efikasnost nešto iznad 90 odsto, preneo je Rojters.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod Modernine vakcine - ne zahtijeva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest mjeseci može da se čuva na temperaturi od minus 20.

Fajzerova vakcina mora biti čuvana na minus 70, dok ruska Sputnjik V, koja je efikasna 92 odsto, može da se čuva na minus 18.

Moderna je do ovih rezultata stigla na osnovu testiranja 30.000 volontera, a još čeka da zdravstveno regulatorno tijelo SAD dozvoli upotrebu.

Povjerenica Evropske unije za zdravstvo Stela Kirijakidis, izjavila je danas da je EU u pregovorima sa američkom kompanijom Moderna oko obezbjeđivanja doza kandidata za vakcinu protiv kovid-19, ali pregovori još nisu završeni.

"Pregovori sa kompanijom su u toku. Još nismo zaključili ili potpisali ugovor", rekla je Kirijakidis poslanicima EU na redovnom saslušanju, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana