Mедикос: Поново поступци лијечења неплодности и вантјелесне оплодње

Срна
Mедикос: Поново поступци лијечења неплодности и вантјелесне оплодње

БАЊАЛУКА - Здравствена установа „Медикос“ из Бањалуке поново ће, након ублажавања мјера уведених ради спречавања ширења вируса корона, почети са поступцима лијечења неплодности и вантјелесне оплодње.

Из ове установе саопштено је да ће наставити пружање максималног квалитета услуга уз поштовање свих мјера превенције које су прописале републичке институције и Европска асоцијација за хуману репродукцију.

„У намјери да избјегнемо и најмању могућност угрожавања здравља пацијената, увели смо епидемиолошке мјере које подразумијевају пажљиво распоређивање тимова и пацијената укључених у поступке лијечења неплодности уз строге критеријуме дезинфекције и тријаже пацијената и здравствених радника у самој установи“, наводи се у саопштењу.

У почетној фази враћања на уобичајени режим рада „Медикос“ ће предност дати пацијентима који су били планирани за поступак вантјелесне оплодње у другој половини марта, а потом онима из априла и маја.

„Имајући у виду препоруке струковних удружења и разумијевање према пацијентима, у првој фази успостављања рада приоритет дајемо пацијентима поодмакле репродуктивне животне доби, потом свим врстама лијечења из области онкофертилитета, пацијенткињама са умјереном резервом јајника и тешким облицима мушког стерилитета. О наставку лијечења све пацијенте ће контактирати особље наше здравствене установе“, поручили су из ове клинике.

Из „Медикоса“ наводе да ће примјењивати индивидулни приступ у раду са пацијентима, уз максимално кориштење информационих технологија и телемедицине у свим корацима лијечења који не захтијевају присуство пацијента.

„Само пацијенти без симптома ковида-19 могу почети поступак вантјелесне оплодње. Пацијенти код којих се сумња на инфекцију или су били у контакту са обољелом особом морају урадити РТ-ПЦР тест и/или серолошки тест прије започињања поступка, а они са позитивним тестом на вирус не могу приступити поступку вантјелесне оплодње до потпуног оздрављења“, истичу из ове установе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана