Medikos: Ponovo postupci liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje

Srna
Medikos: Ponovo postupci liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje

BANjALUKA - Zdravstvena ustanova „Medikos“ iz Banjaluke ponovo će, nakon ublažavanja mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona, početi sa postupcima liječenja neplodnosti i vantjelesne oplodnje.

Iz ove ustanove saopšteno je da će nastaviti pružanje maksimalnog kvaliteta usluga uz poštovanje svih mjera prevencije koje su propisale republičke institucije i Evropska asocijacija za humanu reprodukciju.

„U namjeri da izbjegnemo i najmanju mogućnost ugrožavanja zdravlja pacijenata, uveli smo epidemiološke mjere koje podrazumijevaju pažljivo raspoređivanje timova i pacijenata uključenih u postupke liječenja neplodnosti uz stroge kriterijume dezinfekcije i trijaže pacijenata i zdravstvenih radnika u samoj ustanovi“, navodi se u saopštenju.

U početnoj fazi vraćanja na uobičajeni režim rada „Medikos“ će prednost dati pacijentima koji su bili planirani za postupak vantjelesne oplodnje u drugoj polovini marta, a potom onima iz aprila i maja.

„Imajući u vidu preporuke strukovnih udruženja i razumijevanje prema pacijentima, u prvoj fazi uspostavljanja rada prioritet dajemo pacijentima poodmakle reproduktivne životne dobi, potom svim vrstama liječenja iz oblasti onkofertiliteta, pacijentkinjama sa umjerenom rezervom jajnika i teškim oblicima muškog steriliteta. O nastavku liječenja sve pacijente će kontaktirati osoblje naše zdravstvene ustanove“, poručili su iz ove klinike.

Iz „Medikosa“ navode da će primjenjivati individulni pristup u radu sa pacijentima, uz maksimalno korištenje informacionih tehnologija i telemedicine u svim koracima liječenja koji ne zahtijevaju prisustvo pacijenta.

„Samo pacijenti bez simptoma kovida-19 mogu početi postupak vantjelesne oplodnje. Pacijenti kod kojih se sumnja na infekciju ili su bili u kontaktu sa oboljelom osobom moraju uraditi RT-PCR test i/ili serološki test prije započinjanja postupka, a oni sa pozitivnim testom na virus ne mogu pristupiti postupku vantjelesne oplodnje do potpunog ozdravljenja“, ističu iz ove ustanove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana