Ко не шета - живи краће

Срна
Foto: Илустрација

БИЈЕЉИНА- Особе које предуго сједе за компјутером имају мањи животни вијек и склоне су разним болестима, упозоравају љекари.

Канцеларијски посао захтијева сједећи положај већи дио радног времена.

И након посла, многи остатак дневног времена углавном проводе у сједећем положају, упркос томе што стручњаци савјетују више физичке активности.

Како наводе научни часописи, предуго сједење утиче на синапсе у мозгу и повећава ризик од деменције, али и срчаног удара, дијабетеса, шлога, високог крвног притиска и високог нивоа холестерола у крви.

Тромбоза настаје када дође до зачепљења у венама у ногама, а то се углавном јавља код људи који предуго сједе. Када се дуго сједи, ноге отичу и боле. Зато је потребно правити паузе током радног времена и прошетати.

Такође, превише времена испред екрана /компјутер, телефон, телевизор/ утиче на појачане симптоме анксиозности и ремети квалитетан сан.

Ко год може треба да на посао иде пјешке или бициклом. Такође, важно је прошетати свако вече пред спавање, макар пола сата.

Љекари савјетују и бављење спортом у кругу породице или са пријатељима - куглање, билијар, шетња, бадмингтон, одбојка...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана