Ko ne šeta - živi kraće

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Osobe koje predugo sjede za kompjuterom imaju manji životni vijek i sklone su raznim bolestima, upozoravaju ljekari.

Kancelarijski posao zahtijeva sjedeći položaj veći dio radnog vremena.

I nakon posla, mnogi ostatak dnevnog vremena uglavnom provode u sjedećem položaju, uprkos tome što stručnjaci savjetuju više fizičke aktivnosti.

Kako navode naučni časopisi, predugo sjedenje utiče na sinapse u mozgu i povećava rizik od demencije, ali i srčanog udara, dijabetesa, šloga, visokog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola u krvi.

Tromboza nastaje kada dođe do začepljenja u venama u nogama, a to se uglavnom javlja kod ljudi koji predugo sjede. Kada se dugo sjedi, noge otiču i bole. Zato je potrebno praviti pauze tokom radnog vremena i prošetati.

Takođe, previše vremena ispred ekrana /kompjuter, telefon, televizor/ utiče na pojačane simptome anksioznosti i remeti kvalitetan san.

Ko god može treba da na posao ide pješke ili biciklom. Takođe, važno je prošetati svako veče pred spavanje, makar pola sata.

Ljekari savjetuju i bavljenje sportom u krugu porodice ili sa prijateljima - kuglanje, bilijar, šetnja, badmington, odbojka...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana