Ко не би требало да једе кајсије

Агенције
Foto: Илустрација

Кајсије садрже велику количину антиоксиданата који су кључни за јачање имунитета и смањење оксидативног стреса – све то утиче на јачу способност организма да се боље штити од инфекција, упала, али и озбиљнијих болести.

Изузетно су хранљиве, а поред тога што побољшавају варење, веома су корисне за наше очи, пише еклиника.

Садрже велику количину витамина и минерала, а притом имају и изузетно мало калорија. 

У двије свјеже кајсије (70 грама) налази се: веома мало калорија, само 34, 8 гр угљених хидрата, 1 гр протеина, врло мало масноћа, 4 одсто калијума, мало влакана, али и витамини А, Ц и Е.

Осим тога, садрже и бета каротен, лутеин и зеаксантин, моћне антиоксиданате који помажу у борби против слободних радикала и смањују оксидативни стрес.

Такође, није занемарива ни количина влакана у кајсијама, које погодно дјелују на цријева и цјелокупни систем за варење.

Најбоље их је јести цијеле и неогуљене, али их је прије тога потребно добро опрати. Препорука нутрициониста је да се што чешће нађу на нашој трпези, али ипак и ту постоји изузетак.

Кајсије су богате калијумом, минералом који такође служи као електролит. 

У вашем тијелу, он је одговоран за слање нервних сигнала и регулисање мишиćних контракција и равнотеже течности. 

Двије кајсије (70 грама) обезбјеђују 181 мг овог минерала, што је 4 одсто дневних потреба. 

С обзиром да калијум блиско сарађује са натријумом како би одржао равнотежу течности, адекватан унос може помоćи у спречавању надимања и одржавању здравог крвног притиска.

Једна анализа 33 медицинске студије открила је да исхрана богата калијумом значајно смањује крвни притисак и резултира 24 одсто мањим ризиком од можданог удара. 

Међутим, важно је напоменути да особе које имају кардиоваскуларне или бубрежне проблеме не треба да уносе превише овог воћа, а најбоље би било да их потпуно избјегавају. Посебно ако су на редовној терапији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана