Ko ne bi trebalo da jede kajsije

Agencije
Foto: Ilustracija

Kajsije sadrže veliku količinu antioksidanata koji su ključni za jačanje imuniteta i smanjenje oksidativnog stresa – sve to utiče na jaču sposobnost organizma da se bolje štiti od infekcija, upala, ali i ozbiljnijih bolesti.

Izuzetno su hranljive, a pored toga što poboljšavaju varenje, veoma su korisne za naše oči, piše eklinika.

Sadrže veliku količinu vitamina i minerala, a pritom imaju i izuzetno malo kalorija. 

U dvije svježe kajsije (70 grama) nalazi se: veoma malo kalorija, samo 34, 8 gr ugljenih hidrata, 1 gr proteina, vrlo malo masnoća, 4 odsto kalijuma, malo vlakana, ali i vitamini A, C i E.

Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, moćne antioksidanate koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres.

Takođe, nije zanemariva ni količina vlakana u kajsijama, koje pogodno djeluju na crijeva i cjelokupni sistem za varenje.

Najbolje ih je jesti cijele i neoguljene, ali ih je prije toga potrebno dobro oprati. Preporuka nutricionista je da se što češće nađu na našoj trpezi, ali ipak i tu postoji izuzetak.

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. 

U vašem tijelu, on je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti. 

Dvije kajsije (70 grama) obezbjeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 odsto dnevnih potreba. 

S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može pomoći u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

Jedna analiza 33 medicinske studije otkrila je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 odsto manjim rizikom od moždanog udara. 

Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbjegavaju. Posebno ako su na redovnoj terapiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana