Кетогена исхрана која је помогла Ким Кардашијан да смрша скоро 30 килограма

ГС
Кетогена исхрана која је помогла Ким Кардашијан да смрша скоро 30 килограма

Недавно истраживање проведено на бројним америчким универзитетима показало је како кетогена исхрана постаје све популарнија од Аткиносонове јер може помоћи ад брже изгубите килограме. За оне који покушавају смршавити, а не воле бавити спортом ова прехрана је идеална.

Наше тијело обично добија енергију из угљикохидрата претварајући их у глукозу. Међутим, ако недостаје угљикохидрата, тијело почиње користити масти како би добило потребну разину енергије. Кетогену прехрану обично користе спортисти и учесници маратона који захтијевају посебно високу издржљивост.

Осим тога кетогена исхрана помаже у сузбијању грелина, хормона глади. 

Кетогена дијета разликује се од осталих дијета, јер слиједећи њена правила, особа губи на тежини због губитка масти, што значи да мишићна маса остаје иста.

Главни елемент прехране док сте на кетогеној прехрани су масти које заузимају 75 посто укупног уноса хране. Потом слиједе протеини 20 посто, те угљикохидрати који би требали заузимати само пет посто вашег цјелокупног уноса хране.

Главни услов ове дијете је да шећер треба у потпуности изузети из јеловника као и све остале производе од брашна.

Дозвољена храна:

Уље и маслац (кетогени нутриционисти посебно препоручују кокосово уље и маслац), орашасти плодови, јаја, било које месо, гљиве, зелено поврће с великом концентрацијом влакана (што побољшава пробаву), парадајз, пуномасни млијечни производи искључујући млијеко.

Забрањена храна:

Било који производи од брашна, прерађени месни производи, поврће с високом концентрацијом шећера и угљикохидрата, попут кукуруза и крумпира, свјеже и сухо воће, било који алкохол и житарице који садрже шећер.

Главни принципи кетогене прехране:

Кетогена дијета не захтијева да једете различиту храну одвојено. Месо можете јести с било којом од допуштених намирница, било да се ради о гљивама или јајима.

Нећете морати одустати од соли која храни додаје окус и помаже вратити равнотежу електролита. Дијета не ограничава вријеме уноса хране на стандардних 18 сати. Можете јести било када, али, наравно, у разумним количинама.

Најтеже се ријешити угљикохидрата. Ако не можете замислити свој живот без кромпира, тјестенине или воћа, ова прехрана неће вам одговарати.

Док сте на дијети, из уста можете осјетити специфичан мирис ацетона, што је нуспојава производње кетона у вашем тијелу. Зато је врло важно пити више од осам чаша воде сваки дан.

Познате особе које су на кетогеној прехрани

Ова је дијета постала популарна захваљујући Ким Кардашијан која је изгубила скоро 30 килограма након порода.

Позната глумица, Хали Бери која има прекрасно тијело, признаје да је то због кетогене прехране коју с времена на вријеме слиједи. 

Адријана Лима и Меган Фокс за које се вјерује да су међу најљепшим женама на планети, такође се држе кетогене дијете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана