Ketogena ishrana koja je pomogla Kim Kardašijan da smrša skoro 30 kilograma

GS
Ketogena ishrana koja je pomogla Kim Kardašijan da smrša skoro 30 kilograma

Nedavno istraživanje provedeno na brojnim američkim univerzitetima pokazalo je kako ketogena ishrana postaje sve popularnija od Atkinosonove jer može pomoći ad brže izgubite kilograme. Za one koji pokušavaju smršaviti, a ne vole baviti sportom ova prehrana je idealna.

Naše tijelo obično dobija energiju iz ugljikohidrata pretvarajući ih u glukozu. Međutim, ako nedostaje ugljikohidrata, tijelo počinje koristiti masti kako bi dobilo potrebnu razinu energije. Ketogenu prehranu obično koriste sportisti i učesnici maratona koji zahtijevaju posebno visoku izdržljivost.

Osim toga ketogena ishrana pomaže u suzbijanju grelina, hormona gladi. 

Ketogena dijeta razlikuje se od ostalih dijeta, jer slijedeći njena pravila, osoba gubi na težini zbog gubitka masti, što znači da mišićna masa ostaje ista.

Glavni element prehrane dok ste na ketogenoj prehrani su masti koje zauzimaju 75 posto ukupnog unosa hrane. Potom slijede proteini 20 posto, te ugljikohidrati koji bi trebali zauzimati samo pet posto vašeg cjelokupnog unosa hrane.

Glavni uslov ove dijete je da šećer treba u potpunosti izuzeti iz jelovnika kao i sve ostale proizvode od brašna.

Dozvoljena hrana:

Ulje i maslac (ketogeni nutricionisti posebno preporučuju kokosovo ulje i maslac), orašasti plodovi, jaja, bilo koje meso, gljive, zeleno povrće s velikom koncentracijom vlakana (što poboljšava probavu), paradajz, punomasni mliječni proizvodi isključujući mlijeko.

Zabranjena hrana:

Bilo koji proizvodi od brašna, prerađeni mesni proizvodi, povrće s visokom koncentracijom šećera i ugljikohidrata, poput kukuruza i krumpira, svježe i suho voće, bilo koji alkohol i žitarice koji sadrže šećer.

Glavni principi ketogene prehrane:

Ketogena dijeta ne zahtijeva da jedete različitu hranu odvojeno. Meso možete jesti s bilo kojom od dopuštenih namirnica, bilo da se radi o gljivama ili jajima.

Nećete morati odustati od soli koja hrani dodaje okus i pomaže vratiti ravnotežu elektrolita. Dijeta ne ograničava vrijeme unosa hrane na standardnih 18 sati. Možete jesti bilo kada, ali, naravno, u razumnim količinama.

Najteže se riješiti ugljikohidrata. Ako ne možete zamisliti svoj život bez krompira, tjestenine ili voća, ova prehrana neće vam odgovarati.

Dok ste na dijeti, iz usta možete osjetiti specifičan miris acetona, što je nuspojava proizvodnje ketona u vašem tijelu. Zato je vrlo važno piti više od osam čaša vode svaki dan.

Poznate osobe koje su na ketogenoj prehrani

Ova je dijeta postala popularna zahvaljujući Kim Kardašijan koja je izgubila skoro 30 kilograma nakon poroda.

Poznata glumica, Hali Beri koja ima prekrasno tijelo, priznaje da je to zbog ketogene prehrane koju s vremena na vrijeme slijedi. 

Adrijana Lima i Megan Foks za koje se vjeruje da su među najljepšim ženama na planeti, takođe se drže ketogene dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana