Канабис повећава ризик од анксиозности и депресије

Срна
Foto: Илустрација

СТОКХОЛМ- Нова студија шведског Института "Каролинска" показала је да су корисници канабиса склонији ка прелажењу на друге врсте дрога од оних који не користе марихуану, као и да су изложенији анксиозности и депресији.

Истраживач Риназ Рабије са Института "Каролинска" истражила је повезаност канабиса и касније зависности од дроге код 9.700 одраслих у периоду од 16 година и закључила је да употреба канабиса није независни фактор ризика.

"Употреба канабиса може бити повезана са повећаним ризиком коришћења друге дроге након три године", написала је Рабијеова.

Студија је проучила и повезаност употребе канабиса са анксиозношћу и депресијом код 1.100 жена рођених између 1955. и 1993. године.

"Како је канабис добио на снази у посљедњих 20 година, жељели смо да истражимо да ли је повезаност снажнија код жена које су га користиле током тог периода. Испоставило се да је међу женама које су користиле канабис између 2000. и 2015. године био више него двострук ризик од депресије у односу на оне које га нису користиле", истакла је Рабијеова.

Према њеним ријечима, повезаност је постала још јаснија када се узео у обзир ефекат временског оквира употребе канабиса, пренио је "Спутњик".

Она се детаљније позабавила и појединцима који имају одређену дијагнозу повезану са канабисом у подацима о здравственој њези у Шведској у државном регистру. Открила је да се број таквих дијагноза временом повећао и да су млађи корисници одговорни за повећање за више од 10 пута.

Највише таквих дијагноза успостављено је код мушкараца из млађих старосних група, као и оних са мањим степеном образовања и малим приходима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана