Kanabis povećava rizik od anksioznosti i depresije

Srna
Foto: Ilustracija

STOKHOLM- Nova studija švedskog Instituta "Karolinska" pokazala je da su korisnici kanabisa skloniji ka prelaženju na druge vrste droga od onih koji ne koriste marihuanu, kao i da su izloženiji anksioznosti i depresiji.

Istraživač Rinaz Rabije sa Instituta "Karolinska" istražila je povezanost kanabisa i kasnije zavisnosti od droge kod 9.700 odraslih u periodu od 16 godina i zaključila je da upotreba kanabisa nije nezavisni faktor rizika.

"Upotreba kanabisa može biti povezana sa povećanim rizikom korišćenja druge droge nakon tri godine", napisala je Rabijeova.

Studija je proučila i povezanost upotrebe kanabisa sa anksioznošću i depresijom kod 1.100 žena rođenih između 1955. i 1993. godine.

"Kako je kanabis dobio na snazi u posljednjih 20 godina, željeli smo da istražimo da li je povezanost snažnija kod žena koje su ga koristile tokom tog perioda. Ispostavilo se da je među ženama koje su koristile kanabis između 2000. i 2015. godine bio više nego dvostruk rizik od depresije u odnosu na one koje ga nisu koristile", istakla je Rabijeova.

Prema njenim riječima, povezanost je postala još jasnija kada se uzeo u obzir efekat vremenskog okvira upotrebe kanabisa, prenio je "Sputnjik".

Ona se detaljnije pozabavila i pojedincima koji imaju određenu dijagnozu povezanu sa kanabisom u podacima o zdravstvenoj njezi u Švedskoj u državnom registru. Otkrila je da se broj takvih dijagnoza vremenom povećao i da su mlađi korisnici odgovorni za povećanje za više od 10 puta.

Najviše takvih dijagnoza uspostavljeno je kod muškaraca iz mlađih starosnih grupa, kao i onih sa manjim stepenom obrazovanja i malim prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana