Како би труднице требало да се заштите од корона вируса и шта ако га добију?

ГС
Како би труднице требало да се заштите од корона вируса и шта ако га добију?

Стручњаци су објаснили да ли овај вирус има утицај на фетус, новорођенчад као и на сам ток трудноће

Трудницама је речено да избјегавају сва путовања која им нису неопходна, да се друштвено дистанцирају и држе се даље од свих који кијају или кашљу, због пандемије корона вируса.

На Краљевском колеџу за гинекологију и акушерство Аустралије и Новог Зеланда, речено је да труднице заражене вирусом Ковид-19 нису ништа болесније од других људи који имају овај вирус.

Очекује се да ће већина трудница имати само благе или умјерене симптоме, сличне грипу или прехлади – кажу на овом Колеџу.

Они су додали да за жене које покушавају да остану трудне или за оне које су у раном стадијуму трудноће, “не постоји доказ о повећаном ризику од побачаја уколико имају корона вирус”.

- Шта више, не постоји доказ ни за то да вирус може прећи на фетус, нити да ће он узроковати некакве абнормалности код ваше бебе – кажу они.

Жене које доје своје бебе, требало би слободно да наставе са тим.

Иако су неке труднице у Кини пријевремено родиле дјецу, а имале су симптоме коронавируса, још увијек није јасно да ли је овај вирус заиста узрок томе.

- Нејасно је да ли је коронавирус фактор узрока или су љекари, једноставно, донијели одлуку да беба буде рођена раније јер се жена није осјећала добро. Како се чини, за сад новорођенчад и бебе у стомаку немају повећан ризик од компликација од вируса – наводе са Краљевског колеџа.

Они признају и да је, будући да се вирус Ковид-19 тек недавно појавио, његов утицај на труднице и њихове бебе био ограничен.

Наиме, савјети за трудноћу се заснивају на ослањању на заразу грипом и медицински одговор на њу, приликом епидемије САРС-а из 2003. године.

Како труднице да се заштите од коронавируса? 

Труднице би требало редовно да перу своје руке сапуном и водом или средством за суво прање, базираном на алкохолу.

Оне би, такође, требало да избјегавају људе који кашљу и кијају и да не додирују своје лице.

Такође би требало практиковати друштвено дистанцирање и избегавање јавних окупљања, као и путовања која нису неопходна.

Уколико имају симптоме сличне прехлади, попут грознице, кашља, бола у грлу или отежаног дисања, требало би да закажу хитан преглед код свог љекара опште праксе или у хитној помоћи.

- Уколико имате било који од ових симптома или се од вас захтијева да се самоизолујете или вам је дијагностикован Ковид-19, требало би да обавјестите свог љекара – наводе из Краљевског колеџа за гинекологију и акушерство Аустралије и Новог Зеланда.

- Ово ће вам омогућити да наставите са применом пренаталне или постпорођајне неге и смањите ризик по друге труднице или здравствене раднике – објашњавају даље.

На крају, труднице би требало прије свега да заштите себе и поведу рачуна о свом емоционалном и физичком здрављу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана