Kako bi trudnice trebalo da se zaštite od korona virusa i šta ako ga dobiju?

GS
Kako bi trudnice trebalo da se zaštite od korona virusa i šta ako ga dobiju?

Stručnjaci su objasnili da li ovaj virus ima uticaj na fetus, novorođenčad kao i na sam tok trudnoće

Trudnicama je rečeno da izbjegavaju sva putovanja koja im nisu neophodna, da se društveno distanciraju i drže se dalje od svih koji kijaju ili kašlju, zbog pandemije korona virusa.

Na Kraljevskom koledžu za ginekologiju i akušerstvo Australije i Novog Zelanda, rečeno je da trudnice zaražene virusom Kovid-19 nisu ništa bolesnije od drugih ljudi koji imaju ovaj virus.

Očekuje se da će većina trudnica imati samo blage ili umjerene simptome, slične gripu ili prehladi – kažu na ovom Koledžu.

Oni su dodali da za žene koje pokušavaju da ostanu trudne ili za one koje su u ranom stadijumu trudnoće, “ne postoji dokaz o povećanom riziku od pobačaja ukoliko imaju korona virus”.

- Šta više, ne postoji dokaz ni za to da virus može preći na fetus, niti da će on uzrokovati nekakve abnormalnosti kod vaše bebe – kažu oni.

Žene koje doje svoje bebe, trebalo bi slobodno da nastave sa tim.

Iako su neke trudnice u Kini prijevremeno rodile djecu, a imale su simptome koronavirusa, još uvijek nije jasno da li je ovaj virus zaista uzrok tome.

- Nejasno je da li je koronavirus faktor uzroka ili su ljekari, jednostavno, donijeli odluku da beba bude rođena ranije jer se žena nije osjećala dobro. Kako se čini, za sad novorođenčad i bebe u stomaku nemaju povećan rizik od komplikacija od virusa – navode sa Kraljevskog koledža.

Oni priznaju i da je, budući da se virus Kovid-19 tek nedavno pojavio, njegov uticaj na trudnice i njihove bebe bio ograničen.

Naime, savjeti za trudnoću se zasnivaju na oslanjanju na zarazu gripom i medicinski odgovor na nju, prilikom epidemije SARS-a iz 2003. godine.

Kako trudnice da se zaštite od koronavirusa? 

Trudnice bi trebalo redovno da peru svoje ruke sapunom i vodom ili sredstvom za suvo pranje, baziranom na alkoholu.

One bi, takođe, trebalo da izbjegavaju ljude koji kašlju i kijaju i da ne dodiruju svoje lice.

Takođe bi trebalo praktikovati društveno distanciranje i izbegavanje javnih okupljanja, kao i putovanja koja nisu neophodna.

Ukoliko imaju simptome slične prehladi, poput groznice, kašlja, bola u grlu ili otežanog disanja, trebalo bi da zakažu hitan pregled kod svog ljekara opšte prakse ili u hitnoj pomoći.

- Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma ili se od vas zahtijeva da se samoizolujete ili vam je dijagnostikovan Kovid-19, trebalo bi da obavjestite svog ljekara – navode iz Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo Australije i Novog Zelanda.

- Ovo će vam omogućiti da nastavite sa primenom prenatalne ili postporođajne nege i smanjite rizik po druge trudnice ili zdravstvene radnike – objašnjavaju dalje.

Na kraju, trudnice bi trebalo prije svega da zaštite sebe i povedu računa o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana