Једна доза вакцине против вируса корона можда није довољна за ефикасну заштиту

Срна
Једна доза вакцине против вируса корона можда није довољна за ефикасну заштиту

Једна доза вакцине против вируса корона вјероватно неће бити довољна за ефикасну заштиту, тврде стручњаци. Оваква претпоставка је настала након што су истраживања показала да антитијела у организму нестају након неколико седмица, односно мјесеци.

То значи да је имунитет на вирус корона након примања вакцине привремен, пише амерички пословни магазин Бизнис Инсајдер.

 Зато струка сматра да ће особа морати примати најмање двије дозе вакцине како би имала ефикасну заштиту од вируса корона. Поједини сматрају да ће се морати редовно радити ревакцинација.

Поједине фармацеутске компаније већ се припремају за могућност да ће свако морати добити најмање двије дозе вакцине. Међу тим компанијама су Фајзер и Модерна.

Међутим, изазов ће бити увјерити људе да приме двије дозе. Већ постоји проблем изражен у чињеници да мање од једне трећина младих жена не жели примити другу дозу вакцине против ХПВ-а, а што је потребно за ефикасну заштиту. То није једини проблем.

Ако се испостави да ће бити потребно примати двије дозе, онда то значи да ће се морати производити више ампула, ињекција, чешће посјећивати здравствене установе итд.

Претпоставка о учесталијој вакцинацији произилази из мишљења стручњака да се вируса корона особа може заразити више пута, што није случај с неким другим вирусима. Али, не постоје јасни докази да је то заиста тако.

Подсјећамо, прије неколико дана објављено је да су стручњаци с Оксфрорда развили вакцину за коју тврде да је сигурна и да добро утиче на имунолошки систем, преноси Klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана