Jedna doza vakcine protiv virusa korona možda nije dovoljna za efikasnu zaštitu

Srna
Jedna doza vakcine protiv virusa korona možda nije dovoljna za efikasnu zaštitu

Jedna doza vakcine protiv virusa korona vjerovatno neće biti dovoljna za efikasnu zaštitu, tvrde stručnjaci. Ovakva pretpostavka je nastala nakon što su istraživanja pokazala da antitijela u organizmu nestaju nakon nekoliko sedmica, odnosno mjeseci.

To znači da je imunitet na virus korona nakon primanja vakcine privremen, piše američki poslovni magazin Biznis Insajder.

 Zato struka smatra da će osoba morati primati najmanje dvije doze vakcine kako bi imala efikasnu zaštitu od virusa korona. Pojedini smatraju da će se morati redovno raditi revakcinacija.

Pojedine farmaceutske kompanije već se pripremaju za mogućnost da će svako morati dobiti najmanje dvije doze vakcine. Među tim kompanijama su Fajzer i Moderna.

Međutim, izazov će biti uvjeriti ljude da prime dvije doze. Već postoji problem izražen u činjenici da manje od jedne trećina mladih žena ne želi primiti drugu dozu vakcine protiv HPV-a, a što je potrebno za efikasnu zaštitu. To nije jedini problem.

Ako se ispostavi da će biti potrebno primati dvije doze, onda to znači da će se morati proizvoditi više ampula, injekcija, češće posjećivati zdravstvene ustanove itd.

Pretpostavka o učestalijoj vakcinaciji proizilazi iz mišljenja stručnjaka da se virusa korona osoba može zaraziti više puta, što nije slučaj s nekim drugim virusima. Ali, ne postoje jasni dokazi da je to zaista tako.

Podsjećamo, prije nekoliko dana objavljeno je da su stručnjaci s Oksfrorda razvili vakcinu za koju tvrde da je sigurna i da dobro utiče na imunološki sistem, prenosi Klix.ba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana