Једете на нервној бази? Четири савјета која ће вам помоћи да прекинете зачарани круг

Г.С.
Једете на нервној бази? Четири савјета која ће вам помоћи да прекинете зачарани круг

Једете и кад нисте гладни? Не можете да се обуздате иако је од претходног оброка прошло тек сат времена? Нисте једини. Давно је доказано да су стрес и исхрана тијесно повезани. Кад смо под великим стресом, у храни проналазимо сигурност, утјеху и смирење. Тад не једемо како бисмо задовољили физичку, већ емоционалну потребу.

Кесица чипса или парче чоколаде донијеће нам краткотрајно задовољство, након чега слиједи кајање. Тако се ствара зачарани круг - осјећамо се лоше, па једемо, па се онда осјећамо још лошије. Прекидање везе између хране и осећања прилично је изазовно - ево одакле почети.

Не будите престроги према себи

Избјегавајте самоомаловажавање онда кад не успијете да одолите искушењима. Умјесто да из беса што сте прекршили донијету одлуку поједете још више, будите свијесни да нико није савршен. Дозволите себи мјесто за грешке и немојте се додатно кажњавати кајањем.

Позабавите се узроком проблема

Откријте шта вас узнемирава и чини анксиозним. Умјесто да проблеме решавате јелом, покушајте да им откријете прави узрок. Водите дневник и записујте кад шта једете и како се у том тренутку осјећате, пише Љепота и Здравље. Обратите пажњу на обрасце. Идете до фрижидера сваки пут када гледате вијести? Можда је вријеме да промјените канал. Осећате се усамљено? Попричајте са чланом породице.

Уживајте у припреми и конзумирању оброка

Празнични период и рад од куће искористите за припрему омиљене хране и свега оног за шта иначе немате времена. Уложите исто вријеме и пажњу у припрему и једење хране. Искључите ТВ, склоните мобилни и једите без ометања. Дозволите себи да заиста уживате у храни, њеној текстури, мирису, изгледу и укусу. Док једете, користите сва своја чула.

Сачекајте да заиста огладните

Умјесто да одмах посегнете за храном, сачекајте да цријева почну да вам крче и у међувремену мисли окупирајте на други начин. Опустите се уз активности које вам пријају. Плешите или пјевајте, пјешачите или се бавите неким ручним радом, прочитајте неки нови блог, загрлите и прошетајте љубимца...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана