Jedete na nervnoj bazi? Četiri savjeta koja će vam pomoći da prekinete začarani krug

G.S.
Jedete na nervnoj bazi? Četiri savjeta koja će vam pomoći da prekinete začarani krug

Jedete i kad niste gladni? Ne možete da se obuzdate iako je od prethodnog obroka prošlo tek sat vremena? Niste jedini. Davno je dokazano da su stres i ishrana tijesno povezani. Kad smo pod velikim stresom, u hrani pronalazimo sigurnost, utjehu i smirenje. Tad ne jedemo kako bismo zadovoljili fizičku, već emocionalnu potrebu.

Kesica čipsa ili parče čokolade donijeće nam kratkotrajno zadovoljstvo, nakon čega slijedi kajanje. Tako se stvara začarani krug - osjećamo se loše, pa jedemo, pa se onda osjećamo još lošije. Prekidanje veze između hrane i osećanja prilično je izazovno - evo odakle početi.

Ne budite prestrogi prema sebi

Izbjegavajte samoomalovažavanje onda kad ne uspijete da odolite iskušenjima. Umjesto da iz besa što ste prekršili donijetu odluku pojedete još više, budite svijesni da niko nije savršen. Dozvolite sebi mjesto za greške i nemojte se dodatno kažnjavati kajanjem.

Pozabavite se uzrokom problema

Otkrijte šta vas uznemirava i čini anksioznim. Umjesto da probleme rešavate jelom, pokušajte da im otkrijete pravi uzrok. Vodite dnevnik i zapisujte kad šta jedete i kako se u tom trenutku osjećate, piše Ljepota i Zdravlje. Obratite pažnju na obrasce. Idete do frižidera svaki put kada gledate vijesti? Možda je vrijeme da promjenite kanal. Osećate se usamljeno? Popričajte sa članom porodice.

Uživajte u pripremi i konzumiranju obroka

Praznični period i rad od kuće iskoristite za pripremu omiljene hrane i svega onog za šta inače nemate vremena. Uložite isto vrijeme i pažnju u pripremu i jedenje hrane. Isključite TV, sklonite mobilni i jedite bez ometanja. Dozvolite sebi da zaista uživate u hrani, njenoj teksturi, mirisu, izgledu i ukusu. Dok jedete, koristite sva svoja čula.

Sačekajte da zaista ogladnite

Umjesto da odmah posegnete za hranom, sačekajte da crijeva počnu da vam krče i u međuvremenu misli okupirajte na drugi način. Opustite se uz aktivnosti koje vam prijaju. Plešite ili pjevajte, pješačite ili se bavite nekim ručnim radom, pročitajte neki novi blog, zagrlite i prošetajte ljubimca...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana