Фитнес савјети за почетнике: Како се припремити за први одлазак у теретану

ГС
Фитнес савјети за почетнике: Како се припремити за први одлазак у теретану

Одлука да почнете с тренирањем је увијек добродошла јер је било каква врста физичке активности корисна за здравље.

Међутим, прије него се упустите у ову авантуру, битно је да послушајте савјете стручњака на шта бисте као почетник у теретани требали обратити пажњу.

Часопис Веб МД је управо навео неколико битних савјета којих бисте се требали придржавати када одлучите тренирати.

Направите први корак

Иако се можда раније нисте бавили спортом па су вам због тога потребни фитнес савјети за почетнике у теретани, онда вам је у том случају важно да кренете и затим себи поставите циљ. Тренирајте за триатлон или се придружите спортској лиги јер ће вас овакви циљеви још више покренути.

Изађите из зоне комфора

Постоји много активности које бисте могли пробати и можда ће вам се допасти да радите управо оно што не бисте никада помислили. Нека вам фитнес савјети за почетнике у теретани послуже за мотивацију, па узмите у обзир можда и неке тркачке догађаје с препрекама.

Почните с малим циљевима

Амбициозно је и добро ако имате неки велики фитнес циљ, али прије него што се, напримјер, пријавите за маратон, истрчите прво трку од пет километара. Користите одличне апликације за тренинг гдје се такође могу пронаћи корисни и додатни фитнесс савјети.

Комбинујте вјежбе

Уз исту активност од шест до девет седмица се сагори мање калорија и самим тиме изгради мање мишића јер су навинути на те вјежбе и покрете. Како би резултат био видљивији, покушајте с интервалним тренинзима који подразумијевају јачи темпо на минут, затим успорите, па поновите. Касније сами себи можете одредити властити темпо.

Осигурајте одобрење доктора

Уколико нисте тренутно активни, разговарајте с доктором уколико имате одређени здравствени проблем или редовно пијете лијекове. Вјежбајте три пута седмилно по 10 до 15 минута, пратите савјете, па онда појачавајте вријеме и интензитет.

Једите и пијте оно што ће вас покренути

И у исхрани су важни савјети за почетнике, па тако прије вјежбања узмите угљикохидрате (сок или нешто слатко) за енергију. Након напорног тренинга, комбинујте угљикохидрате и протеине, а након лаганог тренинга, нека и оброци буду такви.

Пијте довољно воде

Ако сте дехидрирани, мишићи се могу згрчити, чиме се повећава ризик од исцрпљености усљед топлоте, али и срчаног удара. Два сата прије вјежбања, попијте двије до три чаше воде, током тренинга једну на сваких 10-20 минута, а наставите и касније.

Урадите тренинг снаге

Иако је можда маратон центар ваших кардио вјежби, вежбајте снагу и одрадите тренинг издржљивости. Јаки мишићи сагоријевају више калорија, помажу при превенцији повреда и граде јаче кости.

(Klix)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана