Fitnes savjeti za početnike: Kako se pripremiti za prvi odlazak u teretanu

GS
Fitnes savjeti za početnike: Kako se pripremiti za prvi odlazak u teretanu

Odluka da počnete s treniranjem je uvijek dobrodošla jer je bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti korisna za zdravlje.

Međutim, prije nego se upustite u ovu avanturu, bitno je da poslušajte savjete stručnjaka na šta biste kao početnik u teretani trebali obratiti pažnju.

Časopis Veb MD je upravo naveo nekoliko bitnih savjeta kojih biste se trebali pridržavati kada odlučite trenirati.

Napravite prvi korak

Iako se možda ranije niste bavili sportom pa su vam zbog toga potrebni fitnes savjeti za početnike u teretani, onda vam je u tom slučaju važno da krenete i zatim sebi postavite cilj. Trenirajte za triatlon ili se pridružite sportskoj ligi jer će vas ovakvi ciljevi još više pokrenuti.

Izađite iz zone komfora

Postoji mnogo aktivnosti koje biste mogli probati i možda će vam se dopasti da radite upravo ono što ne biste nikada pomislili. Neka vam fitnes savjeti za početnike u teretani posluže za motivaciju, pa uzmite u obzir možda i neke trkačke događaje s preprekama.

Počnite s malim ciljevima

Ambiciozno je i dobro ako imate neki veliki fitnes cilj, ali prije nego što se, naprimjer, prijavite za maraton, istrčite prvo trku od pet kilometara. Koristite odlične aplikacije za trening gdje se takođe mogu pronaći korisni i dodatni fitness savjeti.

Kombinujte vježbe

Uz istu aktivnost od šest do devet sedmica se sagori manje kalorija i samim time izgradi manje mišića jer su navinuti na te vježbe i pokrete. Kako bi rezultat bio vidljiviji, pokušajte s intervalnim treninzima koji podrazumijevaju jači tempo na minut, zatim usporite, pa ponovite. Kasnije sami sebi možete odrediti vlastiti tempo.

Osigurajte odobrenje doktora

Ukoliko niste trenutno aktivni, razgovarajte s doktorom ukoliko imate određeni zdravstveni problem ili redovno pijete lijekove. Vježbajte tri puta sedmilno po 10 do 15 minuta, pratite savjete, pa onda pojačavajte vrijeme i intenzitet.

Jedite i pijte ono što će vas pokrenuti

I u ishrani su važni savjeti za početnike, pa tako prije vježbanja uzmite ugljikohidrate (sok ili nešto slatko) za energiju. Nakon napornog treninga, kombinujte ugljikohidrate i proteine, a nakon laganog treninga, neka i obroci budu takvi.

Pijte dovoljno vode

Ako ste dehidrirani, mišići se mogu zgrčiti, čime se povećava rizik od iscrpljenosti usljed toplote, ali i srčanog udara. Dva sata prije vježbanja, popijte dvije do tri čaše vode, tokom treninga jednu na svakih 10-20 minuta, a nastavite i kasnije.

Uradite trening snage

Iako je možda maraton centar vaših kardio vježbi, vežbajte snagu i odradite trening izdržljivosti. Jaki mišići sagorijevaju više kalorija, pomažu pri prevenciji povreda i grade jače kosti.

(Klix)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana