Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Пилатес лоптом до затегнуте стражњице

Александра Маџар
Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Пилатес лоптом до затегнуте стражњице

Вријеме је да набавите пилатес лопту, ако већ нисте, јер са њом можете да радите разноврсне вјежбе за затезање и обликовање тијела.

Пилатес, као јединствени систем вјежбања, тренутно је један од најпопуларнијих метода обликовања тијела, али и за јачање снаге и побољшање флексибилности и држања тијела.

Објаснила је професорица физичког васпитања и спорта и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић.

- Хтјели ми то да признамо или не, када је тијело затегнуто све нам љепше стоји. Једино рјешење за такво тијело су вјежбе. Постоји још једна важна ствар: воља за вјежбањем. Не дозволите себи да будете лијени - истиче Лидија.

Можете, сматра она, одвојити, ако не сваки или сваки други дан, барем три пута седмично вријеме за себе, да се осјећате и изгледате још боље.

- Дио тијела који готово највише доприноси томе да нам гардероба лијепо стоји јесте задњица, па ћемо вам у овом броју "Гласовог" додатка показати вјежбе са пилатес лоптом, уз које ће вам бити забавно и уз које ће се видјети резултати - прича Лидија.

Никако не заборавите, напомиње она, да се прије вјежбања добро загријете, током вјежбања да будете пажљиви и правите кратке паузе између серија, да прекинете уколико осјетите бол и да након вјежбања добро истегнете мишиће.

Савјет 1

- Пилатес лопта, осим за сједење, чиме помаже за смањење болова у леђима и боље држање тијела, може се користити и за вјежбање, уколико желите лијепо обликовано тијело.
Постоји велики број вјежби са пилатес лоптом, а у овоме броју ћу вам показати вјежбе за обликовање мишића задњице, ногу и стомака - истиче Лидија.

Савјет 2

- Пилатес методом вјежбања на лопти уравнотежујемо тијело кроз развијање површинских дугих мишића, јачање слабијих дубоких мишића, као и радом на правилном држању, покретљивости и стабилности кичме. Пилатес, као јединствени систем вјежбања, тренутно је један од најпопуларнијих метода обликовања тијела, али и за јачање снаге и побољшање флексибилности и држања тијела - објашњава фитнес-инструкторка.

Пилатес је, прича она, осмишљен да директно дјелује на најдубље мишиће у тијелу и тако ствара снажну основу да мишић ради у пуном обиму без непријатности. 

- Концентрација је најважнији принцип, да бисте вјежбали морате бити присутни умом, а сваки покрет мора да има одређену функцију и да буде контролисан.

Покрет треба да буде течан-фллуидан као ход, да нема изолованих покрета, а уједно и прецизан и да има сврху.

Током вјежбања пилатеса активира се биомеханика нашег тијела, као што је и терапеути користе у рехабилитацији за јачање и обликовање мишића, исправно држање тијела, развој гипкости и равнотеже и остварење свеукупне физичке кондиције - каже Лидија.

Пилатес је начин вјежбања којим ћете постићи флексибилност, лијепо обликоване мишиће и издржљивост. 

- Наглашавајући правилно дисање, исправно држање и концентришући се на лагане и контролисане покрете, постаћете усклађени с сопственим тијелом. Пилатес се заснива на холистичком приступу – обједињује петстотинак вјежби које усклађују тјелесне покрете и дисање - третирајући људски организам као нераздвојну цјелину физичког и психичког. - наглашава Лидија.

- Свака пилатес вјежба заснива се на неколико основних принципа, а то су: концентрација, контрола и освјешћивање тежишта у тијелу, мекоћа покрета, прецизност, дисање…. Пилатес је облик вјежбања у којем је квалитет покрета много важнији од броја понављања. Такође велики нагласак треба ставити на правилно дисање - наглашава Лидија.

 

Предности пилатеса

• физичка и психичка равнотежа и боља концентрација

• јача и чвршћа мускулатура, што утиче на боље држање

• правилно дисање - повећава се капацитет плућа, побољшава се циркулација

• бржи опоравак код повреда - укључује се у вјежбе рехабилитације.


Док класично вјежбање теговима подстиче развој кратких и лоптастих мишића, пилатесом градите дугуљасте мишиће и помажете еластичности и покретљивости зглобова.

- Многи облици конвенционалног вјежбања подстичу рад најчешће само већих мишићних група док се слабије мишићне групе запостављају, што је често узрок и многих повреда и болова. Пилатес је и ту у предности, јер се у њему служите цијелим тијелом, па чак и глежњевима и стопалима. Ниједна мишићна група у пилатесу није у предности над другима, као што ниједна није ни запостављена. С обзиром на то да позитивно утиче на изградњу централног дијела тијела, пилатес као редовну активност укључују и многи активни спортисти - објашњава фитнес-инструкторка.

 

Снага пилатеса
 
Од рекреативних вјежбача до професионалних спортиста за пилатес се најчешће одлучују они који желе:

• да спријече повреде
• да исправе неравнотежу мишића
• да поправе држање
• да спријече стрес
• да постигну већу флексибилност и издржљивост
• да побољшају квалитет костију
• да смање масне наслаге

- Још једна позитивна одлика пилатеса је та да се њиме могу бавити сви, без обзира на доб, пол или физичку кондицију.
Потребна опрема за пилатес може бити врло једноставна - купите пилатес лопту и на њој обавите свој тренинг - савјетује Лидија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана