Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Pilates loptom do zategnute stražnjice

Aleksandra Madžar
Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Pilates loptom do zategnute stražnjice

Vrijeme je da nabavite pilates loptu, ako već niste, jer sa njom možete da radite raznovrsne vježbe za zatezanje i oblikovanje tijela.

Pilates, kao jedinstveni sistem vježbanja, trenutno je jedan od najpopularnijih metoda oblikovanja tijela, ali i za jačanje snage i poboljšanje fleksibilnosti i držanja tijela.

Objasnila je profesorica fizičkog vaspitanja i sporta i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić.

- Htjeli mi to da priznamo ili ne, kada je tijelo zategnuto sve nam ljepše stoji. Jedino rješenje za takvo tijelo su vježbe. Postoji još jedna važna stvar: volja za vježbanjem. Ne dozvolite sebi da budete lijeni - ističe Lidija.

Možete, smatra ona, odvojiti, ako ne svaki ili svaki drugi dan, barem tri puta sedmično vrijeme za sebe, da se osjećate i izgledate još bolje.

- Dio tijela koji gotovo najviše doprinosi tome da nam garderoba lijepo stoji jeste zadnjica, pa ćemo vam u ovom broju "Glasovog" dodatka pokazati vježbe sa pilates loptom, uz koje će vam biti zabavno i uz koje će se vidjeti rezultati - priča Lidija.

Nikako ne zaboravite, napominje ona, da se prije vježbanja dobro zagrijete, tokom vježbanja da budete pažljivi i pravite kratke pauze između serija, da prekinete ukoliko osjetite bol i da nakon vježbanja dobro istegnete mišiće.

Savjet 1

- Pilates lopta, osim za sjedenje, čime pomaže za smanjenje bolova u leđima i bolje držanje tijela, može se koristiti i za vježbanje, ukoliko želite lijepo oblikovano tijelo.
Postoji veliki broj vježbi sa pilates loptom, a u ovome broju ću vam pokazati vježbe za oblikovanje mišića zadnjice, nogu i stomaka - ističe Lidija.

Savjet 2

- Pilates metodom vježbanja na lopti uravnotežujemo tijelo kroz razvijanje površinskih dugih mišića, jačanje slabijih dubokih mišića, kao i radom na pravilnom držanju, pokretljivosti i stabilnosti kičme. Pilates, kao jedinstveni sistem vježbanja, trenutno je jedan od najpopularnijih metoda oblikovanja tijela, ali i za jačanje snage i poboljšanje fleksibilnosti i držanja tijela - objašnjava fitnes-instruktorka.

Pilates je, priča ona, osmišljen da direktno djeluje na najdublje mišiće u tijelu i tako stvara snažnu osnovu da mišić radi u punom obimu bez neprijatnosti. 

- Koncentracija je najvažniji princip, da biste vježbali morate biti prisutni umom, a svaki pokret mora da ima određenu funkciju i da bude kontrolisan.

Pokret treba da bude tečan-flluidan kao hod, da nema izolovanih pokreta, a ujedno i precizan i da ima svrhu.

Tokom vježbanja pilatesa aktivira se biomehanika našeg tijela, kao što je i terapeuti koriste u rehabilitaciji za jačanje i oblikovanje mišića, ispravno držanje tijela, razvoj gipkosti i ravnoteže i ostvarenje sveukupne fizičke kondicije - kaže Lidija.

Pilates je način vježbanja kojim ćete postići fleksibilnost, lijepo oblikovane mišiće i izdržljivost. 

- Naglašavajući pravilno disanje, ispravno držanje i koncentrišući se na lagane i kontrolisane pokrete, postaćete usklađeni s sopstvenim tijelom. Pilates se zasniva na holističkom pristupu – objedinjuje petstotinak vježbi koje usklađuju tjelesne pokrete i disanje - tretirajući ljudski organizam kao nerazdvojnu cjelinu fizičkog i psihičkog. - naglašava Lidija.

- Svaka pilates vježba zasniva se na nekoliko osnovnih principa, a to su: koncentracija, kontrola i osvješćivanje težišta u tijelu, mekoća pokreta, preciznost, disanje…. Pilates je oblik vježbanja u kojem je kvalitet pokreta mnogo važniji od broja ponavljanja. Takođe veliki naglasak treba staviti na pravilno disanje - naglašava Lidija.

 

Prednosti pilatesa

• fizička i psihička ravnoteža i bolja koncentracija

• jača i čvršća muskulatura, što utiče na bolje držanje

• pravilno disanje - povećava se kapacitet pluća, poboljšava se cirkulacija

• brži oporavak kod povreda - uključuje se u vježbe rehabilitacije.


Dok klasično vježbanje tegovima podstiče razvoj kratkih i loptastih mišića, pilatesom gradite duguljaste mišiće i pomažete elastičnosti i pokretljivosti zglobova.

- Mnogi oblici konvencionalnog vježbanja podstiču rad najčešće samo većih mišićnih grupa dok se slabije mišićne grupe zapostavljaju, što je često uzrok i mnogih povreda i bolova. Pilates je i tu u prednosti, jer se u njemu služite cijelim tijelom, pa čak i gležnjevima i stopalima. Nijedna mišićna grupa u pilatesu nije u prednosti nad drugima, kao što nijedna nije ni zapostavljena. S obzirom na to da pozitivno utiče na izgradnju centralnog dijela tijela, pilates kao redovnu aktivnost uključuju i mnogi aktivni sportisti - objašnjava fitnes-instruktorka.

 

Snaga pilatesa
 
Od rekreativnih vježbača do profesionalnih sportista za pilates se najčešće odlučuju oni koji žele:

• da spriječe povrede
• da isprave neravnotežu mišića
• da poprave držanje
• da spriječe stres
• da postignu veću fleksibilnost i izdržljivost
• da poboljšaju kvalitet kostiju
• da smanje masne naslage

- Još jedna pozitivna odlika pilatesa je ta da se njime mogu baviti svi, bez obzira na dob, pol ili fizičku kondiciju.
Potrebna oprema za pilates može biti vrlo jednostavna - kupite pilates loptu i na njoj obavite svoj trening - savjetuje Lidija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana