Европска комисија: Нема промјене у статусу "Ремдесивира"

Срна
Foto: Aрхива

БРИСЕЛ- Европска комисија саопштила је данас да нема промјене у одобрењу за употребу лијека "ремдесивир" фармацеутске компаније "Гилеад" након што је Свјетска здравствена организација /СЗО/ објавила упутство да се овај медикамент не користи у лијечењу хоспитализованих пацијената од ковида 19.

"Узели смо у обзир да је СЗО ажурирала смјернице за употребу ремдесивира", наводи се у саопштењу Европске комисије.

У саопштењу се истиче да је Европска администрација за лијекове /ЕМА/ затражила пуне податке о тестирању које је спровела СЗО под називом "Солидарност", те да ће извршити процјеену доказа заједно са осталим доступним информацијама како би било утврђено да ли је неопходно вршити измјене за одобрење на тржишту. СЗО је раније објавила да се лијек "ремдесивир" компаније "Гилеад" не препоручује пацијентима смјештеним у болницу због ковида 19 без обзира на њихово стање и да нема доказа да овај медикамент побољшава шансе за опоравак или смањује потребу за респиратором.

Аналитичари наводе да овај савјет СЗО представља нови проблем за лијек који се током љета појавио као потенцијално ефикасно средство за обољеле од ковида 19, што су обећавали одређени прелиминарни резултати тестирања.

"Гилеад" је довео у питање резултате овог тестирања.

У саопштењу "Гилеада" се подсјећа да је "ремдесивир" признат као стандардан за лијечење пацијената обољелих од ковида 19 у смјерницама бројних и признатих организација.

У саопштењу је изражена разочараност смјерницама СЗО у којима се указује да се игноришу изнесени докази у вријеме када у свијету расте број обољелих, а љекари се ослањају на "ремдесивир" као први и једини одобрени лијек за пацијенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана