Evropska komisija: Nema promjene u statusu "Remdesivira"

Srna
Foto: Arhiva

BRISEL- Evropska komisija saopštila je danas da nema promjene u odobrenju za upotrebu lijeka "remdesivir" farmaceutske kompanije "Gilead" nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ objavila uputstvo da se ovaj medikament ne koristi u liječenju hospitalizovanih pacijenata od kovida 19.

"Uzeli smo u obzir da je SZO ažurirala smjernice za upotrebu remdesivira", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se ističe da je Evropska administracija za lijekove /EMA/ zatražila pune podatke o testiranju koje je sprovela SZO pod nazivom "Solidarnost", te da će izvršiti procjeenu dokaza zajedno sa ostalim dostupnim informacijama kako bi bilo utvrđeno da li je neophodno vršiti izmjene za odobrenje na tržištu. SZO je ranije objavila da se lijek "remdesivir" kompanije "Gilead" ne preporučuje pacijentima smještenim u bolnicu zbog kovida 19 bez obzira na njihovo stanje i da nema dokaza da ovaj medikament poboljšava šanse za oporavak ili smanjuje potrebu za respiratorom.

Analitičari navode da ovaj savjet SZO predstavlja novi problem za lijek koji se tokom ljeta pojavio kao potencijalno efikasno sredstvo za oboljele od kovida 19, što su obećavali određeni preliminarni rezultati testiranja.

"Gilead" je doveo u pitanje rezultate ovog testiranja.

U saopštenju "Gileada" se podsjeća da je "remdesivir" priznat kao standardan za liječenje pacijenata oboljelih od kovida 19 u smjernicama brojnih i priznatih organizacija.

U saopštenju je izražena razočaranost smjernicama SZO u kojima se ukazuje da se ignorišu izneseni dokazi u vrijeme kada u svijetu raste broj oboljelih, a ljekari se oslanjaju na "remdesivir" kao prvi i jedini odobreni lijek za pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana