Ево које намирнице позитивно утичу на здравље очију

Г.С.
Ево које намирнице позитивно утичу на здравље очију

Чуло вида једно је од најважнијих за човјека. Не постоји храна која може дјеловати попут лијека, али је доказано да поједине намирнице богате витаминима и минералима позитивно утичу на здравље очију.

Риба

Риба из хладних вода попут лососа, туне или сардине богата је омега 3 масним киселинама које провјерено помажу у спрјечавању развијања макуларне дегенерације и катаракте. Проблем са сухим очима може бити повезан с недостатком управо омега 3 масних киселина.

Зелено лиснато поврће

Кељ, шпинат и раштика богати су и витаминима Ц и Е и садрже каротеноиде лутеин и зеаксатин. Ово поврће смањује ризик од дугорочних болести ока попут макуларне дегенерације и катаракте. Брокула и авокадо су, такође, добри извори очног здравља и моћни антиоксиданси.

Јаја

Витамини и минерали у јајима, попут витамина А и лутеина, могу помоћи у заштити од ноћног сљепила и сухи очију те добро утичу на очи и њихово функционисање. Помажу повећање количине заштитног пигмента у макули, дијелу ока који контролише средишњи вид.

Цитрусно и бобичасто воће

Наранџа, грејп, лимун и бобичасто воће су препуни витамина Ц и спрјечавају развој очне мрене или катаракте и макуларне дегенерације.

Месо

У умјереним количинама, немасна јунетина може потакнути здравље очију. Јунетина садржи цинк, који помаже тијелу апсорбовати витамин  Може играти улогу у смањењу ризика од развијања старачке макуларне дегенерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана