Evo koje namirnice pozitivno utiču na zdravlje očiju

G.S.
Evo koje namirnice pozitivno utiču na zdravlje očiju

Čulo vida jedno je od najvažnijih za čovjeka. Ne postoji hrana koja može djelovati poput lijeka, ali je dokazano da pojedine namirnice bogate vitaminima i mineralima pozitivno utiču na zdravlje očiju.

Riba

Riba iz hladnih voda poput lososa, tune ili sardine bogata je omega 3 masnim kiselinama koje provjereno pomažu u sprječavanju razvijanja makularne degeneracije i katarakte. Problem sa suhim očima može biti povezan s nedostatkom upravo omega 3 masnih kiselina.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, špinat i raštika bogati su i vitaminima C i E i sadrže karotenoide lutein i zeaksatin. Ovo povrće smanjuje rizik od dugoročnih bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Brokula i avokado su, takođe, dobri izvori očnog zdravlja i moćni antioksidansi.

Jaja

Vitamini i minerali u jajima, poput vitamina A i luteina, mogu pomoći u zaštiti od noćnog sljepila i suhi očiju te dobro utiču na oči i njihovo funkcionisanje. Pomažu povećanje količine zaštitnog pigmenta u makuli, dijelu oka koji kontroliše središnji vid.

Citrusno i bobičasto voće

Narandža, grejp, limun i bobičasto voće su prepuni vitamina C i sprječavaju razvoj očne mrene ili katarakte i makularne degeneracije.

Meso

U umjerenim količinama, nemasna junetina može potaknuti zdravlje očiju. Junetina sadrži cink, koji pomaže tijelu apsorbovati vitamin  Može igrati ulogu u smanjenju rizika od razvijanja staračke makularne degeneracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana