Двије најсмртоносније бактерије су водећи узрок смрти послије болести срца

ГС
Foto: Илустрација

Бактеријске инфекције други су водећи узрок смрти у свету након болести срца, показала је опсежна студија објављена у уторак, у којој се Staphylococcus aureus (златни стафилокок) и пнеумокок спомињу као две најсмртоносније бактерије.

Студијом, чији су резултати објављени у часопису Ланцет, селекционисано је тридесетак бактерија, најчешћих узрочника инфекција те су научници покушали да процијене колико је смртних случајева с њима повезано.
Истраживање је спроведено у склопу такозваног 'глобалног терета болести'.
Овај истраживачки програм, који финансира компанија Била Гејтса, неупоредивих је размјера и у њега је укључено неколико хиљада истраживача из бројних земаља света. Аутори су закључили да "смрти повезане с проучаваним бактеријама представљају други водећи узрок смрти у свијету" након коронарних болести срца, међу којима се истичу срчани удари.

Од 7,7 милиона смртних случајева повезаних с бактеријским инфекцијама сваки осми приписује се посљедицама заразе златним стафилококом и пнеумококом. Ови подаци датирају из 2019. године, у вреијме прије пандемије ковида.

Од тридесетак селекционисаних бактерија, њих пет узрок је више од половине смртних исхода:  staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae и bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus је "водећи узрок смрти бактеријском инфекцијом у 135 земаља", показала је студија.

Дјеца млађа од пет година најсмртоносније су пнеумококне инфекције, преноси Б92.

Истраживачи кажу да су ови резултати јасан показатељ да су бактеријске инфекције "хитан приоритет" у јавном здравству.

Стога позивају на ангажман на превенцији инфекција, мудрије прописивање антибиотика, нарочито зато да би се избјегла резистентност на те лијекове, као и на дјелотворнију примјену вакцина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана