Dvije najsmrtonosnije bakterije su vodeći uzrok smrti poslije bolesti srca

GS
Foto: Ilustracija

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svetu nakon bolesti srca, pokazala je opsežna studija objavljena u utorak, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dve najsmrtonosnije bakterije.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionisano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija te su naučnici pokušali da procijene koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano.
Istraživanje je sprovedeno u sklopu takozvanog 'globalnog tereta bolesti'.
Ovaj istraživački program, koji finansira kompanija Bila Gejtsa, neuporedivih je razmjera i u njega je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja sveta. Autori su zaključili da "smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu" nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vreijme prije pandemije kovida.

Od tridesetak selekcionisanih bakterija, njih pet uzrok je više od polovine smrtnih ishoda:  staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je "vodeći uzrok smrti bakterijskom infekcijom u 135 zemalja", pokazala je studija.

Djeca mlađa od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije, prenosi B92.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije "hitan prioritet" u javnom zdravstvu.

Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, naročito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na djelotvorniju primjenu vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana