Дерматолог: Пушење може да изазове неповратно оштећење ваше коже, ево 6 најштетнијих ефеката

ПР
Дерматолог: Пушење може да изазове неповратно оштећење ваше коже, ево 6 најштетнијих ефеката

Кожа пушача може бити и до 40% тања од коже непушача, показују истраживања. Докторка Сузана Савић, специјалиста породичне медицине и сертификовани доктор естетске медицине, нам открива све штетне ефекте пушења на нашу кожу.

Добро је утврђена чињеница да пушење штети здрављу и може довести до тешких здравствених проблема. Пушење цигарета је дуго било повезано са повећањем ризика од рака и кардиоваскуларних болести. Међутим, удисање духанског дима не утиче само на ваша плућа, срце или орално здравље, већ може учинити да изгледате старије. Др Савић каже да ова лоша навика може да изазове неповратно оштећење коже и погорша симптоме кожних обољења и открива шест најштетнијих ефеката пушења на кожу и тијело. Пушачима савјетује да одмах оставе цигарете или се информишу о мање штетним бездимним алтернативама које не ослобађају духански дим.

1. Стањивање коже

Према ријечима докторке, пушење може учинити кожу тањом. Истраживања су показала да кожа пушача може бити и до 40% тања од коже непушача.

2. Боре и старење

Ако не желите да ваша кожа прерано остари, онда је боље да одмах оставите пушење. Дерматолог додаје да пушење може да изазове преурањене боре и старење тако што троши витамин Ц у тијелу и доводи до пада нивоа колагена. Колаген је одговоран за давање тог пуначког и младалачког изгледа нашој кожи.

Пушење такође има тенденцију да оштети еластинска влакна која дају снагу и еластичност нашој кожи и тако пушач може имати више бора него онај који не пуши.

3. Утиче на облик тијела

Поред коже, пушење такође утиче на укупни облик тијела и повећава обим струка и бокова код особе. Ово се дешава јер пушење утиче на ендокрини систем који је одговоран за лучење хормона у тијелу.

4. Промјена боје прстију и зуба

Пушачи са дугогодишњим „стажом" могу бити свједоци да им прсти и нокти мијењају боју на руци у којој држе цигарету. Жутило зуба и задах из уста или лош задах су такође неки од проблема које може изазвати дуготрајно пушење.

5. Псоријаза

Пушење такође потенцира настанак псоријазе. Према ријечима дерматолога, пушачи имају два до три пута већи ризик од развоја ове болести него непушачи.

6. Утиче на имунитет

Пушење има тенденцију да повећа присуство слободних радикала у тијелу што оштећује кожу и потискује имуни систем.

Дерматолог каже да духански дим садржи више од шест хиљада материја који могу да нашкоде кожи. Она истиче да се штета коју пушење нанесе не може поништити ниједним козметичким третманом и да се те навике треба што прије одрећи. Онима који баш не желе да се одрекну духана и никотина, докторка савјетује да пређу на мање штетне алтернативе које загријавају а не сагоријевају духан и не ослобађају духански дим, па самим тим садрже знатно мању количину штетних материја у односу на духански дим. „Бездимне духанске алтернативе које су научно засноване нису без ризика, али јесу боља алтернатива за пушаче од наставка пушења цигарета", каже др Сузана Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана