Dermatolog: Pušenje može da izazove nepovratno oštećenje vaše kože, evo 6 najštetnijih efekata

PR
Dermatolog: Pušenje može da izazove nepovratno oštećenje vaše kože, evo 6 najštetnijih efekata

Koža pušača može biti i do 40% tanja od kože nepušača, pokazuju istraživanja. Doktorka Suzana Savić, specijalista porodične medicine i sertifikovani doktor estetske medicine, nam otkriva sve štetne efekte pušenja na našu kožu.

Dobro je utvrđena činjenica da pušenje šteti zdravlju i može dovesti do teških zdravstvenih problema. Pušenje cigareta je dugo bilo povezano sa povećanjem rizika od raka i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, udisanje duhanskog dima ne utiče samo na vaša pluća, srce ili oralno zdravlje, već može učiniti da izgledate starije. Dr Savić kaže da ova loša navika može da izazove nepovratno oštećenje kože i pogorša simptome kožnih oboljenja i otkriva šest najštetnijih efekata pušenja na kožu i tijelo. Pušačima savjetuje da odmah ostave cigarete ili se informišu o manje štetnim bezdimnim alternativama koje ne oslobađaju duhanski dim.

1. Stanjivanje kože

Prema riječima doktorke, pušenje može učiniti kožu tanjom. Istraživanja su pokazala da koža pušača može biti i do 40% tanja od kože nepušača.

2. Bore i starenje

Ako ne želite da vaša koža prerano ostari, onda je bolje da odmah ostavite pušenje. Dermatolog dodaje da pušenje može da izazove preuranjene bore i starenje tako što troši vitamin C u tijelu i dovodi do pada nivoa kolagena. Kolagen je odgovoran za davanje tog punačkog i mladalačkog izgleda našoj koži.

Pušenje takođe ima tendenciju da ošteti elastinska vlakna koja daju snagu i elastičnost našoj koži i tako pušač može imati više bora nego onaj koji ne puši.

3. Utiče na oblik tijela

Pored kože, pušenje takođe utiče na ukupni oblik tijela i povećava obim struka i bokova kod osobe. Ovo se dešava jer pušenje utiče na endokrini sistem koji je odgovoran za lučenje hormona u tijelu.

4. Promjena boje prstiju i zuba

Pušači sa dugogodišnjim „stažom" mogu biti svjedoci da im prsti i nokti mijenjaju boju na ruci u kojoj drže cigaretu. Žutilo zuba i zadah iz usta ili loš zadah su takođe neki od problema koje može izazvati dugotrajno pušenje.

5. Psorijaza

Pušenje takođe potencira nastanak psorijaze. Prema riječima dermatologa, pušači imaju dva do tri puta veći rizik od razvoja ove bolesti nego nepušači.

6. Utiče na imunitet

Pušenje ima tendenciju da poveća prisustvo slobodnih radikala u tijelu što oštećuje kožu i potiskuje imuni sistem.

Dermatolog kaže da duhanski dim sadrži više od šest hiljada materija koji mogu da naškode koži. Ona ističe da se šteta koju pušenje nanese ne može poništiti nijednim kozmetičkim tretmanom i da se te navike treba što prije odreći. Onima koji baš ne žele da se odreknu duhana i nikotina, doktorka savjetuje da pređu na manje štetne alternative koje zagrijavaju a ne sagorijevaju duhan i ne oslobađaju duhanski dim, pa samim tim sadrže znatno manju količinu štetnih materija u odnosu na duhanski dim. „Bezdimne duhanske alternative koje su naučno zasnovane nisu bez rizika, ali jesu bolja alternativa za pušače od nastavka pušenja cigareta", kaže dr Suzana Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana