Ако се несанице догађају редовно, то може да буде аларм за нарушено здравље

Agencije
Ако се несанице догађају редовно, то може да буде аларм за нарушено здравље

Несаница није ријетка појава, напротив, као ни проблеми које она доноси. Уколико до ове појаве долази ријетко, то није разлог за бригу, и са таквим типом несанице сусреће се скоро свака особа.

Међутим ако се несанице догађају редовно, то може бити аларм за нарушено здравље.

Несаница би могла да укаже на сљедеће здравствене проблеме: 

Дијабетес

Ако имате проблем са спавањем, то би могао бити знак да имате дијабетес типа 2. Односно, превисок ниво шећера у крви може да утиче на квалитет сна. Конкретно, због високог нивоа шећера у крви можете осјећати врућину, бити раздражљиви или да се осјећате узнемирено.

Такође, стручњаци сматрају да људи који имају дијабетес често имају и проблем са несаницом, јер се током ноћи често буде због одласка у тоалет.

Анксиозност и депресија

Они који пате од анксиозности и депресије често имају проблем и са спавањем. Проблеми са несаницом су сами по себи један од фактора ризика за развој депресије.

Препоручује се медитација особама које имају проблем са спавањем.

"Учење смиривања ума може бити корисна вјештина, како за пролазак кроз стресни период, тако и за одржавање квалитета спавања током ноћи", објаснили су стручњаци и додали да би и редовно вјежбање било од велике помоћи.

Апнеја

Ово стање је један од најчешћих разлога буђења током ноћи.

Постоји више различитих врста апнеје, али је опструктивна апнеја једна од најчешћих. До ње долази када се мишићи грла повремено опуштају и блокирају дисајне путеве током сна.

Постоји мноштво различитих симптома који су повезани са апнејом, али неки од најпримјетнијих су гласно хркање и нагло буђење праћено дахтањем и гушењем. Ноћно знојење, јутарња главобоља, повишен крвни притисак и смањен либидо такође су неки од могућих симптома.

"Одлазак у кревет и буђење у исто вријеме је један од начина да се ријеши овај проблем. Нека спаваћа соба буде мрачна и тиха и уколико можете, спавајте седам до осам сати током ноћи. Ако спавате на леђима, покушајте умјесто тога да спавате на боку како бисте ублажили своје симптоме", препоручују стручњаци. .

Пушење

Истраживачи са Универзитета Флорида Атлантик спровели су студију и открили да постоји јасна веза између несанице и употребе никотина. Показало се и да пушачи у просјеку спавају чак 45 минута краће од непушача.

Проблеми са мокрењем

Један од најчешћих узрока проблема са спавањем јесте и чест одлазак у тоалет. Иако до честе потребе за мокрењем током ноћи најчешће долази због превише попијене течности непосредно пред одлазак на спавање, у неким случајевима то може бити знак здравствених проблема попут претерано активне бешике, увећане простате, чак и дијабетеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана