Ako se nesanice događaju redovno, to može da bude alarm za narušeno zdravlje

Agencije
Ako se nesanice događaju redovno, to može da bude alarm za narušeno zdravlje

Nesanica nije rijetka pojava, naprotiv, kao ni problemi koje ona donosi. Ukoliko do ove pojave dolazi rijetko, to nije razlog za brigu, i sa takvim tipom nesanice susreće se skoro svaka osoba.

Međutim ako se nesanice događaju redovno, to može biti alarm za narušeno zdravlje.

Nesanica bi mogla da ukaže na sljedeće zdravstvene probleme: 

Dijabetes

Ako imate problem sa spavanjem, to bi mogao biti znak da imate dijabetes tipa 2. Odnosno, previsok nivo šećera u krvi može da utiče na kvalitet sna. Konkretno, zbog visokog nivoa šećera u krvi možete osjećati vrućinu, biti razdražljivi ili da se osjećate uznemireno.

Takođe, stručnjaci smatraju da ljudi koji imaju dijabetes često imaju i problem sa nesanicom, jer se tokom noći često bude zbog odlaska u toalet.

Anksioznost i depresija

Oni koji pate od anksioznosti i depresije često imaju problem i sa spavanjem. Problemi sa nesanicom su sami po sebi jedan od faktora rizika za razvoj depresije.

Preporučuje se meditacija osobama koje imaju problem sa spavanjem.

"Učenje smirivanja uma može biti korisna vještina, kako za prolazak kroz stresni period, tako i za održavanje kvaliteta spavanja tokom noći", objasnili su stručnjaci i dodali da bi i redovno vježbanje bilo od velike pomoći.

Apneja

Ovo stanje je jedan od najčešćih razloga buđenja tokom noći.

Postoji više različitih vrsta apneje, ali je opstruktivna apneja jedna od najčešćih. Do nje dolazi kada se mišići grla povremeno opuštaju i blokiraju disajne puteve tokom sna.

Postoji mnoštvo različitih simptoma koji su povezani sa apnejom, ali neki od najprimjetnijih su glasno hrkanje i naglo buđenje praćeno dahtanjem i gušenjem. Noćno znojenje, jutarnja glavobolja, povišen krvni pritisak i smanjen libido takođe su neki od mogućih simptoma.

"Odlazak u krevet i buđenje u isto vrijeme je jedan od načina da se riješi ovaj problem. Neka spavaća soba bude mračna i tiha i ukoliko možete, spavajte sedam do osam sati tokom noći. Ako spavate na leđima, pokušajte umjesto toga da spavate na boku kako biste ublažili svoje simptome", preporučuju stručnjaci. .

Pušenje

Istraživači sa Univerziteta Florida Atlantik sproveli su studiju i otkrili da postoji jasna veza između nesanice i upotrebe nikotina. Pokazalo se i da pušači u prosjeku spavaju čak 45 minuta kraće od nepušača.

Problemi sa mokrenjem

Jedan od najčešćih uzroka problema sa spavanjem jeste i čest odlazak u toalet. Iako do česte potrebe za mokrenjem tokom noći najčešće dolazi zbog previše popijene tečnosti neposredno pred odlazak na spavanje, u nekim slučajevima to može biti znak zdravstvenih problema poput preterano aktivne bešike, uvećane prostate, čak i dijabetesa.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana