Лоши обрасци понашања који уништавају везу

Г.С.
Лоши обрасци понашања који уништавају везу

Четири најштетнија обрасца понашања у везама су често агресивно понашање, недостатак емпатије или кајања, манипулација и превара као и проблеми са правилима, каже психолошкиња др Гранде.

Концепт токсичне личности није лако објаснити, но постоји низ понашања која постају штетна за партнерски однос поготово ако се често понављају, пише психолошкња др Дајен Гранде, на порталу “Psychology Today”. Пише како су четири најштетнија обрасца понашања у везама често агресивно понашање, недостатак емпатије или кајања, манипулација и превара и проблеми са правилима.

“То није свеобухватан попис штетних навика, већ опис оних најозбиљнијих, код којих, након што их уочите, треба да подигнете црвену заставицу како бисте избјегли невоље у вези”, истиче ауторка.

Ево како описује ове навике.

1. Учестало агресивно понашање

Сигурно сте били свједоци агресивног понашања много пута. Ово је вјероватно најочигледнији и истовремено најопаснији знак токсичне личности. Живот са бијесном особом чини свакодневни живот непредвидљивим, врло стресним и вјероватно физички несигурним.

Иако агресија можда неће да буде усмјерена на партнера на почетку везе, у неком тренутку ће вјероватно постати усмјерена на партнера. Ова прекретница се често дешава након што преузмете обавезу и постане вам теже да се раздвојите.

Често чујете за бијесна осјећања која су несразмјерна догађају који их је покренуо. Слушање бијесних ојсећања друге особе може да постане врло стресно, нарочито ако се то дешава готово свакодневно.

Ваш партнер редовно завршава расправе пријетњама да ће да оде или се емоционално повлачи без жеље да касније разговара о том питању. Или дозвољава да се свађа настави данима, без спремности да се сукоб ријеши. То су знаци лоше способности регулисања сопствених осјећања, што је критична вјештина за конструктивно ријешавање сукоба.

Ако се често осјећате као да ходате по љусци јаја, плашите се љуте реакције на неки ваш коментар који не би требало да изазове такву реакцију, та нелагодност доводи до недостатка истинских интеракција. Једноставно, уздржаћете се од тога да бисте спречили бијесни испад.

Ваш партнер можда стално износи нове оптужбе да му уништава живот или вас криви за своје проблеме. Не дозволите то, јер свака особа мора преузети одговорност за своје животне изборе.

2. Недостатак емпатије или кајања

Ваш партнер ријетко може да подели тугу када доживите разочарање или губитак. На примјер, можда неће моћи да препознају вашу тугу када изгубите вољену особу. Он није у стању да разумије ваше становиште када се не слажете... То се назива когнитивна емпатија и представља способност разумијевања како се неко поред нас осећа у одређеној ситуацији, која вашем партнеру недостаје.

Ваш партнер можда неће моћи да се извини и покаже жаљење кад вас његови поступци узнемире, без обзира да ли су нанијели штету. Не показују осјећај кривице када су очигледно нанели штету вама или другима. Потпуни је недостатак способности покајања или осјећаја кривице, што је озбиљан знак отровне личности.

3. Манипулација и превара

Ваш партнер вас често обмањује, било отвореним лажима било суптилним искривљавањем истине. У основи комуницира површно, искривљујући чињенице, често у вашу корист, остављајући вас да преиспитујете своја осјећања. Ово понашање уништава ваше повјерење у другу особу и чак може да вас натера да преиспитате свој разум.

4. Проблеми са правилима

Ваш партнер захтијева да се све ради на начин који он или она сматра прихватљивим и не поштује ваше жеље. Често се дешава да развију превише контролно и перфекционистичко понашање, које је усмјерено на другог. То је посебно штетно када су увјерени да све треба да се ради у складу са њиховим увјерењима и стандардима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана