Истраживање показало које женско понашање одбија мушкарце

GS
Foto: AdobeStock

Ипак, постоји једно женско понашање које ће одбити већину припадника мушког пола, тврде научници.

Како је показало истраживање чији су резултати објављени прије неколико година у научном часопису "Еволуција и људско понашање", мушкарцима није посебно привлачно ако је жена храбра. Научници сматрају се разлог за то крије у еволуцији, тј. у навици мушкараца да се осјећају као јачи пол.

У студији коју је спровео Универзитет у Саутхемптону, утврђено је да су женама ратни хероји атрактивнији него "обични" војници или мушкарци који показују храброст на другим пољима као што су спорт или помагање након катастрофа. Међутим, када је ријеч о мушкарцима, испоставило се да им женски хероизам није посебно привлачан.

Током истраживања, стручњаци су узорку од 92 жена показали хипотетичке профиле припадника супротног пола како испољавају различите нивое херојства у различитим контекстима као што су ратно стање, посао, спорт итд. Учеснице су одговарале на различита питања како би се открило колико су им ови профили атрактивни и показало се да би већина њих радије изашла с војником који је одликован медаљом за храброст.

У накнадном експерименту који су ови научници потом спровели у Холандији, на узорку од 159 припадница женског пола и 181 мушкарца показало се да су војници који су храброст показали у рату привлачнији од оних који су помагали локалном становништву након природних непогода.

Међутим, у случају мушкараца је сасвим супротно: утврђено је да жене које су у војној служби и, уопште, даме спремне да ризикују зарад других нису привлачне мушком полу, без обзира на њихов изглед!

"Ово доказује хипотезу да разлике међу половима у међугрупним сукобима имају еволуцијско поријекло јер само мушкарци имају користи од показивања храбрости", истакао је психолог Јост Леунисен, коаутор студије.

"У свјетлу физичких опасности и репродуктивног ризика, учешће у међугрупној агресији можда није одржива репродуктивна стратегија за жене".

Разлог више да жене наставе да буду храбре, еволуција подразумијева да се ствари непрестано мењају, па ће се тако мушкарци временом прилагодити на женско херојство, зар не?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана