Istraživanje pokazalo koje žensko ponašanje odbija muškarce

GS
Foto: AdobeStock

Ipak, postoji jedno žensko ponašanje koje će odbiti većinu pripadnika muškog pola, tvrde naučnici.

Kako je pokazalo istraživanje čiji su rezultati objavljeni prije nekoliko godina u naučnom časopisu "Evolucija i ljudsko ponašanje", muškarcima nije posebno privlačno ako je žena hrabra. Naučnici smatraju se razlog za to krije u evoluciji, tj. u navici muškaraca da se osjećaju kao jači pol.

U studiji koju je sproveo Univerzitet u Sauthemptonu, utvrđeno je da su ženama ratni heroji atraktivniji nego "obični" vojnici ili muškarci koji pokazuju hrabrost na drugim poljima kao što su sport ili pomaganje nakon katastrofa. Međutim, kada je riječ o muškarcima, ispostavilo se da im ženski heroizam nije posebno privlačan.

Tokom istraživanja, stručnjaci su uzorku od 92 žena pokazali hipotetičke profile pripadnika suprotnog pola kako ispoljavaju različite nivoe herojstva u različitim kontekstima kao što su ratno stanje, posao, sport itd. Učesnice su odgovarale na različita pitanja kako bi se otkrilo koliko su im ovi profili atraktivni i pokazalo se da bi većina njih radije izašla s vojnikom koji je odlikovan medaljom za hrabrost.

U naknadnom eksperimentu koji su ovi naučnici potom sproveli u Holandiji, na uzorku od 159 pripadnica ženskog pola i 181 muškarca pokazalo se da su vojnici koji su hrabrost pokazali u ratu privlačniji od onih koji su pomagali lokalnom stanovništvu nakon prirodnih nepogoda.

Međutim, u slučaju muškaraca je sasvim suprotno: utvrđeno je da žene koje su u vojnoj službi i, uopšte, dame spremne da rizikuju zarad drugih nisu privlačne muškom polu, bez obzira na njihov izgled!

"Ovo dokazuje hipotezu da razlike među polovima u međugrupnim sukobima imaju evolucijsko porijeklo jer samo muškarci imaju koristi od pokazivanja hrabrosti", istakao je psiholog Jost Leunisen, koautor studije.

"U svjetlu fizičkih opasnosti i reproduktivnog rizika, učešće u međugrupnoj agresiji možda nije održiva reproduktivna strategija za žene".

Razlog više da žene nastave da budu hrabre, evolucija podrazumijeva da se stvari neprestano menjaju, pa će se tako muškarci vremenom prilagoditi na žensko herojstvo, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana