Ово је сигуран знак да је љубавни однос осуђен на пропаст

ГС
Ово је сигуран знак да је љубавни однос осуђен на пропаст

Стручњак за везе Деби Риверс тврди да је презир "највећи показатељ да сте на путу прекиду или разводу".

Презир карактерише осјећај да је нека особа инфериорна, а манифестује се као прозивке, осјећај надмоћи, вријеђање, колутање очима или шале на партнеров рачун.

"Осјећај је као да су испод вас - утисак надмоћи. Тешко је ријешити проблем ако ваш партнер добије идеју/поруку да вам се гади”, објаснила је стручњакиња из Перта у Аустралији. "То се обично догађа када у вези постоје дуготрајна замјерања и неријешени проблеми. То су те сталне негативне мисли о вашем партнеру", додала је.

Њен савјет одјекује једном од "Четири јахача (брачне апокалипсе)" Института Готман у везама.

Хваљени институт за истраживање односа рекао је да је презир "најдеструктивније негативно понашање у везама".

"Презир потичу дуго тињајуће негативне мисли о партнеру, а јавља се у облику напада на нечију самосвијест. Неизбјежно, презир доводи до још већег сукоба, нарочито опасних и деструктивних облика сукоба, умјесто до помирења", објаснио је Институт Готман у објави на блогу о тој теми, пише "Њујорк Пост".

"Готово је немогуће ријешити проблем када ваш партнер добија поруку да вам се гади и да сте снисходљиви и понашате се као да сте му надређени", кажу доктори Џон и Џули Готман. Институт Готман дао је примјер једне нездраве перспективе партнера који је тачнији, осјећа и показује презир према свом партнеру који се бори с кашњењем: "Гледајте, научио сам одредити вријеме кад сам имао пет година. Када ћеш ти научити?"

Бољи начин преношења њихове поруке гласио би отприлике овако: "Врло ми је важно да стигнем на вријеме. Можеш ли ми, молим те, помоћи с тим?" Лијек за презир је "изградити културу наклоности и дивљења једних према другима", објаснио је Институт Готман. Ово је пракса која укључује намјерно свакодневно чињење малих позитивних ствари за вашег партнера, преноси "Вечерњи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана