Ovo je siguran znak da je ljubavni odnos osuđen na propast

GS
Ovo je siguran znak da je ljubavni odnos osuđen na propast

Stručnjak za veze Debi Rivers tvrdi da je prezir "najveći pokazatelj da ste na putu prekidu ili razvodu".

Prezir karakteriše osjećaj da je neka osoba inferiorna, a manifestuje se kao prozivke, osjećaj nadmoći, vrijeđanje, kolutanje očima ili šale na partnerov račun.

"Osjećaj je kao da su ispod vas - utisak nadmoći. Teško je riješiti problem ako vaš partner dobije ideju/poruku da vam se gadi”, objasnila je stručnjakinja iz Perta u Australiji. "To se obično događa kada u vezi postoje dugotrajna zamjeranja i neriješeni problemi. To su te stalne negativne misli o vašem partneru", dodala je.

Njen savjet odjekuje jednom od "Četiri jahača (bračne apokalipse)" Instituta Gotman u vezama.

Hvaljeni institut za istraživanje odnosa rekao je da je prezir "najdestruktivnije negativno ponašanje u vezama".

"Prezir potiču dugo tinjajuće negativne misli o partneru, a javlja se u obliku napada na nečiju samosvijest. Neizbježno, prezir dovodi do još većeg sukoba, naročito opasnih i destruktivnih oblika sukoba, umjesto do pomirenja", objasnio je Institut Gotman u objavi na blogu o toj temi, piše "Njujork Post".

"Gotovo je nemoguće riješiti problem kada vaš partner dobija poruku da vam se gadi i da ste snishodljivi i ponašate se kao da ste mu nadređeni", kažu doktori Džon i Džuli Gotman. Institut Gotman dao je primjer jedne nezdrave perspektive partnera koji je tačniji, osjeća i pokazuje prezir prema svom partneru koji se bori s kašnjenjem: "Gledajte, naučio sam odrediti vrijeme kad sam imao pet godina. Kada ćeš ti naučiti?"

Bolji način prenošenja njihove poruke glasio bi otprilike ovako: "Vrlo mi je važno da stignem na vrijeme. Možeš li mi, molim te, pomoći s tim?" Lijek za prezir je "izgraditi kulturu naklonosti i divljenja jednih prema drugima", objasnio je Institut Gotman. Ovo je praksa koja uključuje namjerno svakodnevno činjenje malih pozitivnih stvari za vašeg partnera, prenosi "Večernji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana