Откривено која женска особина највише плаши мушкарце

GS
Foto: X.com

Колико сте пута у животу чули изјаву да се мушкарци боје паметних жена? Истраживање варшавске Високе школе економије под вођством Адама Карбовског потврдило је овај стереотип.

Карбовски и његов тим анализирали су експеримент у којем је 500 испитаника на универзитету Колумбија учествовали у такозваним "брзим састанцима". Након сваког састанка учесници су морали да оцене физички изглед и интелигенцију особе с којом су разговарали и на крају да напишу да ли би опет изашли на састанак.

Анализом експеримента установљено је да би мушки испитаници на други састанак радије отишли са женом која им је физички привлачна него с оном коју су оцијенили као врло интелигентну.

С друге стране женске испитанице подједнако цијене изглед и памет, али оне би на састанак изашле и с мушкарцем ког сматрају интелигентним, а нису му дале високу оцјену по питању изгледа, преноси Супер жена.

На питање зашто се мушкарци заправо боје паметних жена, стручњаци нуде једноставан одговор – због упоређивања сопствене интелигенције са женином јер им се тада буди осјећај несигурности:

"Мушкарце мање привлаче жене које су боље од њих, а то је резултат тренутног помака у њиховој перцепцији самог себе. Осјећају се мање мужевно када их жена надмудри".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана