Како разликовати привлачност од правог осјећања љубави?

GS
Foto: X.com

Да ли је то што осјећате страст или љубав? Постоје знакови на које треба обратити пажњу, а који јасно раздвајају то двоје.

Упркос чињеници да су страст и љубав потпуно различита осјећања, неки људи још увијек не разумије разлику између ових појмова, и често их бркају. По правилу, страст настаје на почетку везе, на крилима хормонског таласа, а након што се хормони врате у нормалу, између љубавника долази до везивања или хлађења.

Везаност за партнера, заснована на жељи да га упознамо, да му се емотивно и психички зближимо, у суштини је љубав. Који су то знакови да идеализујете партнера и везу?

Како открити да ли је у питању страст или љубав?

1. Емоционални ролеркостер

Љубав (у поређењу са страшћу/привлачношћу/заљубљеношћу) је прилично досадан осјећај јер не познаје ни успоне ни падове. Ако вашу везу карактеришу емоционалне промјене и такозвани ролеркостер, онда је највјероватније у питању страст, а не љубав. Висок интензитет осјећања љубави, по правилу, није типичан за сам почетак везе.

2. Еуфорија

Прво што разликује страст од љубави је емоционални узлет, интензитет осјећања и стање еуфорије. Све ово је карактеристично за заљубљивање, које преплављује особу у првој фази везе. Ако вам партнер трећег дана упознавања каже да је луд за вама и како жели да остатак живота проведе с вама, највјероватније је ријеч о страсти и снажној привлачности, а не о љубави.

3. Осјећања брзо блиједе 

Страст брзо пролази, љубав остаје дуго. Љубав је осјећање које сазријева годинама, као добро вино. Страст, нажалост, не подноси тест времена. Наравно, можете покушати да га периодично оживите уз помоћ емоционалних замаха – неки парови то раде када, на примјер, започну скандале, спакују ствари, раскину, поново се окупе и тако даље. Али љубав је када су партнери блиски, осјећају једно друго, задржавају жељу за флертовањем, комуникацијом и дружењем.

4. Сагледавање односа кроз ружичасте наочаре

Ако идеализујете партнера, а што се дешава када све гледате кроз ружичасте наочаре, онда је највероватније по сриједи страст. По правилу, особа која истински воли, не види само добре стране свог партнера, већ и његове мане. Трезвен поглед на ствари је оно што разликује особу која воли од особе која је лудо заљубљена. Тамо гдје је висока идеализација на почетку везе, тамо је и разочарање у партнера веће. И неминовно долази до раскида јер се партнер драстично разликује од идеализоване слике коју сте креирали. Љубав је прије свега прихватање друге особе.

5. Недостатак духовне повезаности

Љубав није само физичка, већ и духовна интимност, јер се заснива на повјерењу једно у друго, што омогућава партнерима да доживљавају кризе у односима, али и даље одржавају жељу да буду блиски. У почетној фази везе, када су партнери у стању љубави и обузети страшћу, нема потребе за таквим повјерењем, јер у овој фази партнери доживљавају интимност углавном у интимном контексту.

6. Импулсивне одлуке

Када доживљава страст, особа има тенденцију да доноси тренутне, спонтане одлуке "на основу емоција", које су често погрешне. Строго говорећи, за љубавника је свијет или црн или бијел, а то се директно односи на његовог партнера и везу. Једноставан примјер: бити љубоморан и оставити особу без покушаја да разумије ситуацију. Особа која воли, по правилу, доноси здраве одлуке чак и када нису лакe, преноси ТВ Прва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана