Шта значи када осјећате поспаност у близини партнера?

GS
Foto: Facebook

Тијело ослобађа окситоцин који буди осјећаје љубави и повјерења током тренутака повезивања попут порода, дојења и мажења. Такође регулише наше расположење и потиче емпатију.

Ако се често осјећате поспано у близини партнера, то није нужно лош знак. Умјесто поузданог сигнала да вам је ваша друга половина досадна, многа истраживања сугеришу да то заправо може указивати на сретну, здраву везу.

- Када се осјећамо сигурно и угодно с партнером, то може активирати наше тијело да се осјећа толико сигурно да бисмо могли заспати - изјавила је психотерапеуткиња и ауторика Таша Бејли.

Осјећај сигурности активира парасимпатички дио нашег нервног система који је задужен када се осјећамо опуштено. Наше се зјенице шире, дах постаје дубљи, а број откуцаја срца опада док се наше тијело полако опушта. То значи да се наше тијело припрема за одмор, због чега бисмо могли лако заспати с партнером.

Осјећај нервозе

То је можда разлог зашто вам је тешко заспати поред партнера на почетку везе, прије него што стварно успоставите дубоку везу.

- Ако се не осјећамо сигурно с партнером, наш симпатички нервни систем борбе или бијега може се активирати. Због тога се можемо осјећати нервозно, тјескобно и превише опрезно да бисмо се могли опустити - објашњава Таша.

Међутим, порив за дријемањем има исконско поријекло.

- Осјећај поспаности у близини партнера може бити одличан знак да тој особи довољно вјерујете да заспите у њеној присутности. Ако се присјетимо праисторије, наши су преци могли заспати само на мјестима и с људима гдје су били сигурни и изван опасности. Дакле, рећи да можемо заспати у присуству партнера, значи да се осјећамо сигурно и заштићено - истиче Таша.

Кад смо у близини вољене особе, хемија нашег тијела реагује.

- Бити с неким кога волимо и коме вјерујемо подстиче ослобађање хормона изазваних љубављу, који подстичу опуштање, добробит и сан. Поред окситоцина, повећава се и серотонин. Серотонин је неуротрансмитер који се појављује када се осјећамо сретно, имамо високо самопоуздање и осјећај добробити. Када имамо добар ниво серотонина у нашем систему, не само да се осјећамо стабилно у својим односима, већ и у својим емоцијама. Због тога је недостатак серотонина често повезан с депресијом и лошим расположењем - објашњава Таша.

Спорије и дубље дисање

Расположење нам подиже и хормон допамин.

- Допамин долази од награде и задовољства, које ћемо сигурно осјетити у присуству некога кога волимо. Када све те хемикалије теку нашим тијелом, добро смо расположени, што значи да наше тијело има пуну дозволу од нашег ума да се опусти и одмори - каже Таша.

За неке је слушање њиховог партнера како хрче током ноћи најгора ноћна мора, али ту су и они који ће се поред партнеровог ритма дисања у потпуности опустити.

- То се такође може повезати с аутоматским нервним системом. Када се осјећамо сигурно, спорије и дубље дишемо те се тијело припрема за сан - закључује Таша, пише Гламур.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана