Loši obrasci ponašanja koji uništavaju vezu

G.S.
Loši obrasci ponašanja koji uništavaju vezu

Četiri najštetnija obrasca ponašanja u vezama su često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prevara kao i problemi sa pravilima, kaže psihološkinja dr Grande.

Koncept toksične ličnosti nije lako objasniti, no postoji niz ponašanja koja postaju štetna za partnerski odnos pogotovo ako se često ponavljaju, piše psihološknja dr Dajen Grande, na portalu “Psychology Today”. Piše kako su četiri najštetnija obrasca ponašanja u vezama često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prevara i problemi sa pravilima.

“To nije sveobuhvatan popis štetnih navika, već opis onih najozbiljnijih, kod kojih, nakon što ih uočite, treba da podignete crvenu zastavicu kako biste izbjegli nevolje u vezi”, ističe autorka.

Evo kako opisuje ove navike.

1. Učestalo agresivno ponašanje

Sigurno ste bili svjedoci agresivnog ponašanja mnogo puta. Ovo je vjerovatno najočigledniji i istovremeno najopasniji znak toksične ličnosti. Život sa bijesnom osobom čini svakodnevni život nepredvidljivim, vrlo stresnim i vjerovatno fizički nesigurnim.

Iako agresija možda neće da bude usmjerena na partnera na početku veze, u nekom trenutku će vjerovatno postati usmjerena na partnera. Ova prekretnica se često dešava nakon što preuzmete obavezu i postane vam teže da se razdvojite.

Često čujete za bijesna osjećanja koja su nesrazmjerna događaju koji ih je pokrenuo. Slušanje bijesnih ojsećanja druge osobe može da postane vrlo stresno, naročito ako se to dešava gotovo svakodnevno.

Vaš partner redovno završava rasprave prijetnjama da će da ode ili se emocionalno povlači bez želje da kasnije razgovara o tom pitanju. Ili dozvoljava da se svađa nastavi danima, bez spremnosti da se sukob riješi. To su znaci loše sposobnosti regulisanja sopstvenih osjećanja, što je kritična vještina za konstruktivno riješavanje sukoba.

Ako se često osjećate kao da hodate po ljusci jaja, plašite se ljute reakcije na neki vaš komentar koji ne bi trebalo da izazove takvu reakciju, ta nelagodnost dovodi do nedostatka istinskih interakcija. Jednostavno, uzdržaćete se od toga da biste sprečili bijesni ispad.

Vaš partner možda stalno iznosi nove optužbe da mu uništava život ili vas krivi za svoje probleme. Ne dozvolite to, jer svaka osoba mora preuzeti odgovornost za svoje životne izbore.

2. Nedostatak empatije ili kajanja

Vaš partner rijetko može da podeli tugu kada doživite razočaranje ili gubitak. Na primjer, možda neće moći da prepoznaju vašu tugu kada izgubite voljenu osobu. On nije u stanju da razumije vaše stanovište kada se ne slažete... To se naziva kognitivna empatija i predstavlja sposobnost razumijevanja kako se neko pored nas oseća u određenoj situaciji, koja vašem partneru nedostaje.

Vaš partner možda neće moći da se izvini i pokaže žaljenje kad vas njegovi postupci uznemire, bez obzira da li su nanijeli štetu. Ne pokazuju osjećaj krivice kada su očigledno naneli štetu vama ili drugima. Potpuni je nedostatak sposobnosti pokajanja ili osjećaja krivice, što je ozbiljan znak otrovne ličnosti.

3. Manipulacija i prevara

Vaš partner vas često obmanjuje, bilo otvorenim lažima bilo suptilnim iskrivljavanjem istine. U osnovi komunicira površno, iskrivljujući činjenice, često u vašu korist, ostavljajući vas da preispitujete svoja osjećanja. Ovo ponašanje uništava vaše povjerenje u drugu osobu i čak može da vas natera da preispitate svoj razum.

4. Problemi sa pravilima

Vaš partner zahtijeva da se sve radi na način koji on ili ona smatra prihvatljivim i ne poštuje vaše želje. Često se dešava da razviju previše kontrolno i perfekcionističko ponašanje, koje je usmjereno na drugog. To je posebno štetno kada su uvjereni da sve treba da se radi u skladu sa njihovim uvjerenjima i standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana