Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Скраћена листа кандидата

  Милан Зубовић
Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Скраћена листа кандидата

БАЊАЛУКА - Стручни жири 68. Избора десет најбољих спортиста Републике Српске скратио је листу кандидата на десет имена, али ће она већ по устаљеној пракси остати у тајности све до треће сједнице, која ће бити одржана на дан манифестације 12. децембра.

Тога дана на сједници којој ће предсједавати прослављени рукометаш Драган Шкрбић биће одређена и мјеста те коначно ко ће наслиједити фудбалера Горана Закарића на мјесту најбољег.

Друго засједање протекло је у радној атмосфери, а чланови жирија пажљиво су измјерили сваки резултат и успјех наших спортиста који су у текућој години имали доста добрих резултата на домаћој и међународној сцени. Како се подразумијева да номиновани имају најбоље могуће резултате у оквирима Српске и БиХ, управо су интернационални успјеси били пресудан фактор.

- Није нам било лако да одважемо, али вјерујем да нисмо погријешили. Томе у прилог иде и чињеница да смо све одлуке донијели једногласно. Како се оно каже - седам глава увијек је паметније од једне па нам то даје за право да смо добро одлучили. Нијансе су у питању, нарочито када се радило о посљедњих неколико имена на листи - рекао је члан жирија Дејан Унчанин.

Организатор "Глас Српске" у договору са члановима жирија одлучио је да међу кандидате уврсти и Страхињу Ерића који је учествовао на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу.

- Скијаш тркач из Источног Сарајева првобитно није био номинован, пошто у Смучарском савезу нису могли да се договоре између два кандидата па смо као организатори искористили право да га накнадно уврстимо на листу. И прошле године имали смо сличну интервенцију, јер су нам спорт и спортисти у првом плану, а ми настојимо да правилно вреднујемо њихове резултате. Ерић ће као и осталих 20 кандидата конкурисати за награду, као и награду читалаца "Гласа", у којем ће 28. новембра бити објављен начин гласања - рекао је уредник спортске редакције "Гласа" Душан Репија.

Коначна листа кандидата за награду публике и најбољег у Српској за 2022. годину сада изгледа овако: Јелена Гајић (атлетика), Лазар Матић (џијуџицу), Божидар Вучуревић (џудо), Александар Војновић (фудбал), Ђорђе Купусовић (бициклизам), Душан Мачкић (кајак), Павле Дујаковић (карате), Никола Дробњак (кик-бокс), Марко Јошило (кошарка), Немања Галић (куглање), Јована Биберџић (одбојка), Драган Бабић (рафтинг), Милош Њежић (рукомет), Страхиња Ерић (скијашко трчање), Лука Михаиловић (стони тенис), Никола Јовичић (стрељаштво), Његош Јеринић (теквондо), Андреј Недић (тенис), Драшко Вујковић (ватерполо), Биљана Недић (кошарка у колицима), Момир Ашоња (шаховски савез инвалида).

Остала признања

Жири је скратио листу приједлога и за остале награде које ће бити додијељене 12. децембра. Осим избора десет најбољих на завршној манифестацији биће додијељено још десет награда, признања и плакета и то у категоријама: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта РС, плакета за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, најбољи спортски догађај године, плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета постхумно и Златно перо "Лимун Папић" као награда најбољем спортском новинару Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана