Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Skraćena lista kandidata

  Milan Zubović
Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Skraćena lista kandidata

BANjALUKA - Stručni žiri 68. Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske skratio je listu kandidata na deset imena, ali će ona već po ustaljenoj praksi ostati u tajnosti sve do treće sjednice, koja će biti održana na dan manifestacije 12. decembra.

Toga dana na sjednici kojoj će predsjedavati proslavljeni rukometaš Dragan Škrbić biće određena i mjesta te konačno ko će naslijediti fudbalera Gorana Zakarića na mjestu najboljeg.

Drugo zasjedanje proteklo je u radnoj atmosferi, a članovi žirija pažljivo su izmjerili svaki rezultat i uspjeh naših sportista koji su u tekućoj godini imali dosta dobrih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sceni. Kako se podrazumijeva da nominovani imaju najbolje moguće rezultate u okvirima Srpske i BiH, upravo su internacionalni uspjesi bili presudan faktor.

- Nije nam bilo lako da odvažemo, ali vjerujem da nismo pogriješili. Tome u prilog ide i činjenica da smo sve odluke donijeli jednoglasno. Kako se ono kaže - sedam glava uvijek je pametnije od jedne pa nam to daje za pravo da smo dobro odlučili. Nijanse su u pitanju, naročito kada se radilo o posljednjih nekoliko imena na listi - rekao je član žirija Dejan Unčanin.

Organizator "Glas Srpske" u dogovoru sa članovima žirija odlučio je da među kandidate uvrsti i Strahinju Erića koji je učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

- Skijaš trkač iz Istočnog Sarajeva prvobitno nije bio nominovan, pošto u Smučarskom savezu nisu mogli da se dogovore između dva kandidata pa smo kao organizatori iskoristili pravo da ga naknadno uvrstimo na listu. I prošle godine imali smo sličnu intervenciju, jer su nam sport i sportisti u prvom planu, a mi nastojimo da pravilno vrednujemo njihove rezultate. Erić će kao i ostalih 20 kandidata konkurisati za nagradu, kao i nagradu čitalaca "Glasa", u kojem će 28. novembra biti objavljen način glasanja - rekao je urednik sportske redakcije "Glasa" Dušan Repija.

Konačna lista kandidata za nagradu publike i najboljeg u Srpskoj za 2022. godinu sada izgleda ovako: Jelena Gajić (atletika), Lazar Matić (džijudžicu), Božidar Vučurević (džudo), Aleksandar Vojnović (fudbal), Đorđe Kupusović (biciklizam), Dušan Mačkić (kajak), Pavle Dujaković (karate), Nikola Drobnjak (kik-boks), Marko Jošilo (košarka), Nemanja Galić (kuglanje), Jovana Biberdžić (odbojka), Dragan Babić (rafting), Miloš Nježić (rukomet), Strahinja Erić (skijaško trčanje), Luka Mihailović (stoni tenis), Nikola Jovičić (streljaštvo), Njegoš Jerinić (tekvondo), Andrej Nedić (tenis), Draško Vujković (vaterpolo), Biljana Nedić (košarka u kolicima), Momir Ašonja (šahovski savez invalida).

Ostala priznanja

Žiri je skratio listu prijedloga i za ostale nagrade koje će biti dodijeljene 12. decembra. Osim izbora deset najboljih na završnoj manifestaciji biće dodijeljeno još deset nagrada, priznanja i plaketa i to u kategorijama: najbolji sportista iz Republike Srpske, najbolji trener, ambasador sporta RS, plaketa za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije, plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, najbolji sportski događaj godine, plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu, plaketa za sportski poduhvat godine, plaketa posthumno i Zlatno pero "Limun Papić" kao nagrada najboljem sportskom novinaru Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana