“Glasova” manifestacija rasla iz godine u godinu: Od skromnog početka do brenda

M. Z.
Slavko Mićević, Limun Papić, Vilko Pavleka, Đorđe Čiča, Pero Popović, Mirko Petričević, Aleksandar Ravlić i Jerolim Karadža
Foto: Glas Srpske | Slavko Mićević, Limun Papić, Vilko Pavleka, Đorđe Čiča, Pero Popović, Mirko Petričević, Aleksandar Ravlić i Jerolim Karadža

BANjALUKA - Manifestacija “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista ove godine doživjeće svoje 69. izdanje i predstavlja najstariju akciju ovog tipa na Balkanu, a sve je počelo daleke 1955. godine sa Limunom Papićem.

Čuveni urednik sportske redakcije “Glasa” koji je tada radio u “Banjalučkim novinama” došao je na ideju da pred kraj godine budu nagrađeni sportisti iz Bosanske Krajine koji su u Jugoslaviji ostvarili zapažene rezultate.

- Znajući šta bi ovo značilo za sport sa ovih prostora ako bi “Banjalučke novine” objavile rang-listu najboljih sportista, predlažem redakcijskom kolegijumu, na čijem čelu se nalazi Savka Basta, da “Banjalučke novine” u svom svečanom novogodišnjem broju izađu sa takvom listom - izjavio je svojevremeno Papić, opisujući sam početak manifestacije koja će prerasti u sportsko-društveni događaj od republičkog značaja.

To je navedeno u knjizi “Tako je pisao Limun Papić” autora Željka Tice i Tatjane Papić-Džakula koja je promovisana ove godine u izdanju “Glasa Srpske”, a pri tom dodato Limunovo razmišljanje kako je sve počelo.

- Naravno, ne ide sve lako. Neko od članova redakcije smatra da krajiški sport, po svom kvalitetu, još nije dosegao jugoslovenski nivo. Drugi, opet, u tom prijedlogu vide oponašanje nekih velikih listova. No, mic po mic, članovi kolegijuma su omekšali i moj prijedlog je dobio zeleno svjetlo - naveli su Željko i Tatjana sjećanja na svog nekadašnjeg kolegu, odnosno oca.

Do decembra 1961. godine “Glas” je pred svoje čitaoce izlazio sa listom desetorice najboljih sportista Bosanske Krajine na čemu se sve završavalo i najboljima nisu ukazivane nikakve društvene počasti niti su dobijali nagrade. Papić je uvidio da to treba promijeniti pa je tadašnjem direktoru Vilku Pavleki te glavnom i odgovornom uredniku Đorđu Čiči predložio malu novinu. Ukazao je da bi bar prvom na listi trebalo da na određen način bude odato društveno priznanje i uručen poklon za sjećanje. U skučenim prostorijama redakcije “Glasa” 3. januara 1962. godine održana je više nego skromna, intimna svečanost koja je s godinama dostigla republički nivo na kojoj se okupio sportski i društveni establišment Republike Srpske.

Na listama 401 sportista

Čast da bude najbolji sportista imao je gimnastičar Mirko Petričević. Na prvoj svečanosti da prime nagradu za sva prethodna sportska postignuća pojavili su se Petričević, Pero Popović i Jerolim Karadža, dok Miroslav Nikić nije došao jer se već tada poprilično udaljio od atletike. Od tada na “Glasovim” listama našlo se ime 401 sportiste, koji su svojim rezultatima i dostignućima zaslužili da budu među odabranima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana