“Гласова” манифестација расла из године у годину: Од скромног почетка до бренда

М. З.
Славко Мићевић, Лимун Папић, Вилко Павлека, Ђорђе Чича, Перо Поповић, Мирко Петричевић, Александар Равлић и Јеролим Караџа
Foto: Глас Српске | Славко Мићевић, Лимун Папић, Вилко Павлека, Ђорђе Чича, Перо Поповић, Мирко Петричевић, Александар Равлић и Јеролим Караџа

БАЊАЛУКА - Манифестација “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста ове године доживјеће своје 69. издање и представља најстарију акцију овог типа на Балкану, а све је почело далеке 1955. године са Лимуном Папићем.

Чувени уредник спортске редакције “Гласа” који је тада радио у “Бањалучким новинама” дошао је на идеју да пред крај године буду награђени спортисти из Босанске Крајине који су у Југославији остварили запажене резултате.

- Знајући шта би ово значило за спорт са ових простора ако би “Бањалучке новине” објавиле ранг-листу најбољих спортиста, предлажем редакцијском колегијуму, на чијем челу се налази Савка Баста, да “Бањалучке новине” у свом свечаном новогодишњем броју изађу са таквом листом - изјавио је својевремено Папић, описујући сам почетак манифестације која ће прерасти у спортско-друштвени догађај од републичког значаја.

То је наведено у књизи “Тако је писао Лимун Папић” аутора Жељка Тице и Татјане Папић-Џакула која је промовисана ове године у издању “Гласа Српске”, а при том додато Лимуново размишљање како је све почело.

- Наравно, не иде све лако. Неко од чланова редакције сматра да крајишки спорт, по свом квалитету, још није досегао југословенски ниво. Други, опет, у том приједлогу виде опонашање неких великих листова. Но, миц по миц, чланови колегијума су омекшали и мој приједлог је добио зелено свјетло - навели су Жељко и Татјана сјећања на свог некадашњег колегу, односно оца.

До децембра 1961. године “Глас” је пред своје читаоце излазио са листом десеторице најбољих спортиста Босанске Крајине на чему се све завршавало и најбољима нису указиване никакве друштвене почасти нити су добијали награде. Папић је увидио да то треба промијенити па је тадашњем директору Вилку Павлеки те главном и одговорном уреднику Ђорђу Чичи предложио малу новину. Указао је да би бар првом на листи требало да на одређен начин буде одато друштвено признање и уручен поклон за сјећање. У скученим просторијама редакције “Гласа” 3. јануара 1962. године одржана је више него скромна, интимна свечаност која је с годинама достигла републички ниво на којој се окупио спортски и друштвени естаблишмент Републике Српске.

На листама 401 спортиста

Част да буде најбољи спортиста имао је гимнастичар Мирко Петричевић. На првој свечаности да приме награду за сва претходна спортска постигнућа појавили су се Петричевић, Перо Поповић и Јеролим Караџа, док Мирослав Никић није дошао јер се већ тада поприлично удаљио од атлетике. Од тада на “Гласовим” листама нашло се име 401 спортисте, који су својим резултатима и достигнућима заслужили да буду међу одабранима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана