Višković: Rezultati sportista iz Srpske - na ponos svih

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je večeras da su rezultati koje sportisti Srpske postižu širom Evrope i svijeta na ponos svih, te da je stručni žiri 69. Izbora najboljih sportista Srpske imao težak zadatak da od najboljih izabere najboljeg.

Tokom obraćanja na manifastaciji u organizaciji “Glasa Srpske” u Banjaluci, Višković je rekao da je srpska nacija - talentovana nacija.

-Mi smo ljudi koji smo brojčano mali, a svijet ne može da nam oprosti jednog Novaka Đokovića i stalno nam prigovaraju kako je moguće da iz zemlje koja ima samo nekoliko miliona stanovnika dođe neko ko ostane na samom vrhu deset i više godina, a siguran sam da će ostati i u narednom periodu - poručio je Višković, koji je izrazio zadovoljstvo što je imao ulogu predsjednika Organizacionog odbora za izbor najboljeg sportiste u Srpskoj.

Naglasio je da oni koji se bave sportom u Republici Srpskoj i koji su se zbog lakšeg pristupa ili obezbjeđenja boljih rezultata takmičili i pod zastavom Srbije na raznim takmičenjima nisu pogriješili, jer je to zastava matice.

Višković je rekao da su sportisti Srpske njeni ambasadori i da se o njima piše i čuje, te da se na osnovu njihovih rezultata zna i za Banjaluku, Trebinje, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik jer iz svih tih mjesta dolaze šampioni koji na svjetskim ili evropskim takmičenjima ostvaruju zapažene rezultate.

Govoreći o izdvajanjima za sport, Višković je rekao da treba više izdvajati, te da je potrebno složiti prioritete, kao i da se vodi računa da se za sport izdvoji dovoljno sredstava.

Rekao je i da se putem javnih preduzeća, privrednih subjekata i lokalnih zajednica izdvaja koliko je moguće u datom momentu kako bi sportisti imali podršku.

-Trebamo svi u narednom periodu da se potrudimo da ta izdvajanja i za gradnju sportske infrastrukture budu veća, da podržimo više i damo onim talentima koji mogu da na pravi način predstave Republiku Srpsku na bilo kojem takmičenju. Moraju imati punu podršku Vlade i resornog ministarstva - rekao je Višković.

Višković je istakao da razumije mlade i želju za uspjehom, te naglasio da je Vlada Srpske tu za sve talente u Republici Srpskoj.

On je zahvalio heroju koji je na poseban i human način predstavio Republiku Srpsku i zahvaljujući kojem se čulo i za Bratunac, a to je košarkaš Boriša Simanić.

-Hvala ti što si sa nama i za sve ono što radiš. Želim posebno tebi da zahvalim za sve ono što radiš na promociji Srpske - poručio je Višković.

Premijer je uputio zahvalnost i organizatoru manifestacije “Glasu Srpske”, koji je, kako je rekao, imao i snagu i volju da je sve ove godine održi tradicionalnom, te izrazio nadu da će tako nastaviti.

Za najboljeg sportistu Republike Srpske u 69. Izboru “Glasa Srpske” proglašen je džudista trebinjskog “Leotara” Božidar Vučurević.

Izbor najboljih sportista počeo je 1955. godine, kada je grupa entuzijasta na čelu sa Limunom Papićem u tadašnjim “Krajiškim novinama” došla na ideju da izabere najbolje sportiste u prethodnih godinu dana.

Od tog prvog pa sve do 37. izbora 1991. godine birani su najbolji sportisti Bosanske Krajine, a od 1992. biraju se sportske perjanice u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana