Вишковић: Резултати спортиста из Српске - на понос свих

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је вечерас да су резултати које спортисти Српске постижу широм Европе и свијета на понос свих, те да је стручни жири 69. Избора најбољих спортиста Српске имао тежак задатак да од најбољих изабере најбољег.

Током обраћања на манифастацији у организацији “Гласа Српске” у Бањалуци, Вишковић је рекао да је српска нација - талентована нација.

-Ми смо људи који смо бројчано мали, а свијет не може да нам опрости једног Новака Ђоковића и стално нам приговарају како је могуће да из земље која има само неколико милиона становника дође неко ко остане на самом врху десет и више година, а сигуран сам да ће остати и у наредном периоду - поручио је Вишковић, који је изразио задовољство што је имао улогу предсједника Организационог одбора за избор најбољег спортисте у Српској.

Нагласио је да они који се баве спортом у Републици Српској и који су се због лакшег приступа или обезбјеђења бољих резултата такмичили и под заставом Србије на разним такмичењима нису погријешили, јер је то застава матице.

Вишковић је рекао да су спортисти Српске њени амбасадори и да се о њима пише и чује, те да се на основу њихових резултата зна и за Бањалуку, Требиње, Бијељину, Источно Сарајево, Зворник јер из свих тих мјеста долазе шампиони који на свјетским или европским такмичењима остварују запажене резултате.

Говорећи о издвајањима за спорт, Вишковић је рекао да треба више издвајати, те да је потребно сложити приоритете, као и да се води рачуна да се за спорт издвоји довољно средстава.

Рекао је и да се путем јавних предузећа, привредних субјеката и локалних заједница издваја колико је могуће у датом моменту како би спортисти имали подршку.

-Требамо сви у наредном периоду да се потрудимо да та издвајања и за градњу спортске инфраструктуре буду већа, да подржимо више и дамо оним талентима који могу да на прави начин представе Републику Српску на било којем такмичењу. Морају имати пуну подршку Владе и ресорног министарства - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да разумије младе и жељу за успјехом, те нагласио да је Влада Српске ту за све таленте у Републици Српској.

Он је захвалио хероју који је на посебан и хуман начин представио Републику Српску и захваљујући којем се чуло и за Братунац, а то је кошаркаш Бориша Симанић.

-Хвала ти што си са нама и за све оно што радиш. Желим посебно теби да захвалим за све оно што радиш на промоцији Српске - поручио је Вишковић.

Премијер је упутио захвалност и организатору манифестације “Гласу Српске”, који је, како је рекао, имао и снагу и вољу да је све ове године одржи традиционалном, те изразио наду да ће тако наставити.

За најбољег спортисту Републике Српске у 69. Избору “Гласа Српске” проглашен је џудиста требињског “Леотара” Божидар Вучуревић.

Избор најбољих спортиста почео је 1955. године, када је група ентузијаста на челу са Лимуном Папићем у тадашњим “Крајишким новинама” дошла на идеју да изабере најбоље спортисте у претходних годину дана.

Од тог првог па све до 37. избора 1991. године бирани су најбољи спортисти Босанске Крајине, а од 1992. бирају се спортске перјанице у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана