PREDSTAVLjAMO Jovan Lekić, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Za Pariz se sprema u Luizijani

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO Jovan Lekić, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Za Pariz se sprema u Luizijani

BANjALUKA - Prvi put prijedlog Plivačkog saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih sportista je Jovan Lekić.

Mladi plivač iz Banjaluke ove godine nastupio je na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, gdje je u trci na 200 metara slobodnim stilom zauzeo 27. mjesto s vremenom 1:49,54 minuta dok je na dvostruko dužoj dionici istim stilom stigao do 35. pozicije rezultatom 3:53,17 minuta. Bio je jedan od tri predstavnika BiH na pomenutom prvenstvu u Japanu, a pored njega tu su još bili Banjalučanin Adi Mešetović i Mostarka Lana Pudar.

Ujedno, ove godine bio je i šampion BiH na 200 slobodno (1:48,55). Velika želja, a ujedno i glavni cilj jeste to da izbori nastup na Olimpijskim igrama u Parizu iduće godine.

Momak rođen 29. septembra 2003. godine član je Akademskog plivačkog kluba “22. april”, dok odnedavno studira i trenira na Državnom univerzitetu Luizijane (Luizijana stejt juniversiti) koji se nalazi u Baton Ružu gdje bi trebalo da napravi novi iskorak u karijeri. Prije njega, kandidati Plivačkog saveza za akciju “Glasa Srpske” bili su Ivana Ninković i Nikola Bjelajac koji su svoje školovanje i treniranje takođe nastavili u SAD.

Iako ima samo 20 godina Lekić je prešao dosta trnovit sportski put i osjetio je svu snagu nepravde s kojom se suočio. Kao veliki talenat zablistao je sa 17 godina kada je pred kraj 2020. isplivao olimpijsku B normu na 200 metara slobodnim stilom čime je oborio i apsolutni rekord BiH. Iduće godine stigao je do srebra i bronze na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu da bi hladan šok uslijedio u oktobru kada je bio suspendovan na dvije godine, jer je bio pozitivan na supstancu higenamin koja se nalazi u nekoliko proizvoda koji služe za poboljšanje atletskih performansi, a od 2017. je na listi zabranjenih supstanci. Suspenzija mu je bila određena od 26. oktobra 2021. do 25. oktobra 2023. ali je avgusta prošle godine izborio veliku pobjedu van bazena. Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani ukinuo je suspenziju, jer je Lekić dokazao da je sporni higenamin unio u organizam iz preparata na kojem nije pisalo da se on nalazi pa se u oktobru zvanično vratio na takmičenja.

Na takmičenju svog univerziteta protiv Alabame nastupio je na tri trke. Na 200 metara delfin stilom bio je deveti, na 500 metara istim stilom bio je četvrti dok je na 200 slobodno bio treći.

Perspektivni

Ime Jovana Lekića našlo se među perspektivnim sportistima koje je Ministarstvo porodice, omladine i sporta nagradilo na Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske 2020. godine. Tada je još bio junior koji mnogo obećava, a njegovi rezultati i nominacija matičnog saveza samo su potvrda dobrog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana