ПРЕДСТАВЉАМО Јован Лекић, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: За Париз се спрема у Луизијани

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО Јован Лекић, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: За Париз се спрема у Луизијани

БАЊАЛУКА - Први пут приједлог Пливачког савеза Републике Српске за Избор десет најбољих спортиста је Јован Лекић.

Млади пливач из Бањалуке ове године наступио је на Свјетском првенству у Фукуоки, гдје је у трци на 200 метара слободним стилом заузео 27. мјесто с временом 1:49,54 минута док је на двоструко дужој дионици истим стилом стигао до 35. позиције резултатом 3:53,17 минута. Био је један од три представника БиХ на поменутом првенству у Јапану, а поред њега ту су још били Бањалучанин Ади Мешетовић и Мостарка Лана Пудар.

Уједно, ове године био је и шампион БиХ на 200 слободно (1:48,55). Велика жеља, а уједно и главни циљ јесте то да избори наступ на Олимпијским играма у Паризу идуће године.

Момак рођен 29. септембра 2003. године члан је Академског пливачког клуба “22. април”, док однедавно студира и тренира на Државном универзитету Луизијане (Луизијана стејт јуниверсити) који се налази у Батон Ружу гдје би требало да направи нови искорак у каријери. Прије њега, кандидати Пливачког савеза за акцију “Гласа Српске” били су Ивана Нинковић и Никола Бјелајац који су своје школовање и тренирање такође наставили у САД.

Иако има само 20 година Лекић је прешао доста трновит спортски пут и осјетио је сву снагу неправде с којом се суочио. Као велики таленат заблистао је са 17 година када је пред крај 2020. испливао олимпијску Б норму на 200 метара слободним стилом чиме је оборио и апсолутни рекорд БиХ. Идуће године стигао је до сребра и бронзе на Европском првенству за јуниоре у Риму да би хладан шок услиједио у октобру када је био суспендован на двије године, јер је био позитиван на супстанцу хигенамин која се налази у неколико производа који служе за побољшање атлетских перформанси, а од 2017. је на листи забрањених супстанци. Суспензија му је била одређена од 26. октобра 2021. до 25. октобра 2023. али је августа прошле године изборио велику побједу ван базена. Међународни суд за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани укинуо је суспензију, јер је Лекић доказао да је спорни хигенамин унио у организам из препарата на којем није писало да се он налази па се у октобру званично вратио на такмичења.

На такмичењу свог универзитета против Алабаме наступио је на три трке. На 200 метара делфин стилом био је девети, на 500 метара истим стилом био је четврти док је на 200 слободно био трећи.

Перспективни

Име Јована Лекића нашло се међу перспективним спортистима које је Министарство породице, омладине и спорта наградило на Избору десет најбољих спортиста Републике Српске 2020. године. Тада је још био јуниор који много обећава, а његови резултати и номинација матичног савеза само су потврда доброг рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана