"Glas" izabrao deset najboljih sportista Srpske: Treća sreća za Vučurevića (FOTO)

Darko Dragičević
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Džudista Leotara Božidar Vučurević ponio je titulu najboljeg sportiste Republike Srpske u 69. Izboru "Glasa Srpske". Za hercegovačkog takmičara treća nominacija bila je srećna.

Nakon devetog i trećeg mjesta na ranijim listama sada se našao na vrhu, što je kruna sjajnih rezultata koje je ostvario u 2023. godini. Vučurević je drugi džudista koji je proglašen za najboljeg sportistu Republike Srpske, a zanimljivo je da je prvi bio njegov sadašnji trener Mitar Mrdić 2008. godine.

- Presrećan sam zbog priznanja. Bio sam i ranije na listi i evo sada sam dočekao da budem na vrhu. Biti najbolji sportista Republike Srpske je kruna sjajne godine u kojoj sam prezadovoljan svojim rezultatima. Sigurno je da će mi ova nagrada biti dodatni motiv za nastavak karijere, kao što je bilo do sada, kada sam konstantno napredovao i stigao do prvog mjesta. Nadam se da ću u budućnosti biti još bolji i da ću se opet naći među nagrađenima - istakao je laureat Božidar Vučurević.

Da je odluka žirija bila ispravna potvrđuje i mišljenje publike po kojem je Trebinjac imao najviše glasova.

Na drugoj poziciji je odbojkaš Nikola Drljić, a zatim slijedi karatistkinja Slavije Marina Kurteš. Na četvrtoj poziciji je talentovani košarkaš Igokee Kosta Kondić, dok je peti strijelac Matej Rašić. Na šestoj poziciji je teniser Andrej Nedić, koji je ostvario sjajan napredak na ATP listi ove sezone, dok je sedmi atletičar Uroš Gutić, koji je obarao rekorde Republike Srpske. Osma pozicija je pripala kik-bokseru Nikoli Drobnjaku, dok je deveti rukometaš Leotara Vladimir Stanković, a deseti fudbaler Nikola Ćetković.

Stručni žiri na čijem čelu je bio predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković imao je težak zadatak da na najbolji način ocijeni sve rezultate i uspjehe mladih takmičara te da ih vrednuje na pravi način.

- Čovek sam koji Republiku Srpsku odlično poznaje i koji je nikada nije odvajao od Srbije. Mislim da smo jedan narod i rado dolazim u Banjaluku. Iz Republike Srpske imamo ovog trenutka jednu veliku Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu sveta, koju sam lično primio u kabinetu, zatim velikog šampiona Nemanju Majdova, koji je interesantan po tome koliko su se njegov otac i porodica borili da on uspe. Koliko sam upućen srušio je zidove kuće da bi napravio teretanu potrebnu za rad. Tu je i košarkašica Saša Čađo, koja je uzdanica moje kćerke Marine. Kao predsednik Olimpijskog komiteta koji ima 40 sportova i koji se sprema za Olimpijske igre želim svima puno sreće, dobrog zdravlja i da čestitam nagrađenima, ali i onima koji su bili u izboru sa željom da narednih godina budu još bolji. Nažalost nisam mogao da dođem, iako sam ranije potvrdio dolazak. Zaboravio sam na akademiju Košarkaškog saveza Srbije povodom 100 godina postojanja - istakao je Maljković.

U ime organizatora okupljenima se obratila glavna i odgovorna urednica "Glasa Srpske" Borjana Radmanović-Petrović.

- U godini na izmaku naši sportisti su radili upravo ono što smo svi od njih očekivali, bilježili su odlične rezultate u domaćim i međunarodnim okvirima, čime su otežali posao našem stručnom žiriju. Zanimljiva je činjenica da je, za razliku od prethodnih godina, ovaj put čak 13 strukovnih saveza na listu kandidata za najbolje predložilo sportiste koji ranije nisu bili dio "Glasovih" akcija. A to govori mnogo. Govori da je ovaj prostor nepresušan izvor talenata koji će uvijek i rado dobiti podršku u "Glasu", na svim našim platformama. Nema uspjeha sportista iz Republike Srpske u ovoj godini koji nije ostao zabilježen na našim stranicama. Tako će biti i ubuduće, u narednoj, olimpijskoj godini - navela je, između ostalog, Radmanović-Petrović.

Pored deset najboljih sportista Republike Srpske na završnoj manifestaciji su dodijeljena i sljedeća priznanja.

Za najboljeg sportistu iz Republike Srpske koji nastupa pod zastavom Srbije proglašen je Nemanja Majdov, koji je osvojio titulu evropskog šampiona te grend slem u Abu Dabiju. Tako je objedinio titule šampiona svijeta i Evrope. Predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i rukometni trener Dragan Marković dobili su plakete za specijalne i paralelne veze između Republike Srpske i Srbije. Nagrada za najboljeg trenera pripala je Slobodanu Kecmanu, koji je vodio juniore Igokee do titule u FIBA Ligi šampiona.

Plaketu za ambasadora sporta Republike Srpske dobili su bokserka Sara Ćirković (evropska šampionka za mlađe seniore), košarkašica Fenerbahčea Nikolina Milić te fudbalski trener Darko Nestorović, koji trenutno vodi kuvajtski Al Arabi.

Plakete za sportski poduhvat godine primili su košarkaški reprezentativac Srbije i junak sa Svjetskog prvenstva u Manili Boriša Simanić, kao i džudo sudija Mladen Vuković, koji je na Balkanskom prvenstvu spasio život takmičarki iz Albanije.

Specijalno priznanje za jubilej pripalo je košarkaškom klubu Igokea, koji je proslavio 50 godina postojanja i rada uz spektakularan turnir na kojem su gosti bili evropski velikani CSKA i Partizan, kao i timovi iz Turske Turk Telekom, Galatasaraj i Izraela Hapoel Holon.

Ove godine dodijeljene su plakete za doprinos razvoju i podršku sportu koje su pripale kompaniji "m:tel" i "Elektroprivredi Republike Srpske". Nagrade su primili generalni direktori Jelena Trivan i Luka Petrović. Plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu pripala je članu Košarkaškog kluba invalida Vrbas Peri Kuzmanoviću.

U sklopu "Glasove" manifestacije Radio-televizija Republike Srpske je za najbolji sportski događaj u 2023. godini proglasila ATP turnir 250 Srpska open. Plaketa posthumno dodijeljena je Ružici Kokezi, proslavljenoj reprezentativki Jugoslavije i treneru, koja je osnovala Džudo klub Atos u Mrkonjić Gradu.

Dugogodišnji novinar brojnih medija, između ostalih i "Glasa Srpske", "Nezavisnih novina", "EuroBlica", "Fokusa", te televizija "Simić", BEL i "Elta" Slobodan Babić, koji danas obavlja posao portparola Rukometnog saveza Republike Srpske i Košarkaškog kluba invalida Vrbas, dobitnik je nagrade "Zlatno pero - Limun Papić" koja se dodjeljuje najboljem sportskom novinaru u godini na izmaku.

Kao i svake godine, 22. put zaredom u sklopu završne manifestacije Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske, Ministarstvo porodice, omladine i sporta uručilo je priznanja za deset najperspektivnijih sportista i jednog sportistu sa invaliditetom.

10 NAJBOLjIH

1. Božidar Vučurević (džudo)

Treća sreća - bila je za džudistu iz Trebinja. Poslije devetog mjesta 2020. i trećeg 2022. Božidar Vučurević ovu kalendarsku godinu pamtiće po tome što se okitio priznanjem za najboljeg sportistu Republike Srpske. U godini na izmaku bio je ponovo neprikosnoven na domaćoj sceni. Na prvenstvu Balkana održanom u Turskoj osvojio je zlato u pojedinačnoj i bronzu u ekipnoj konkurenciji, zabilježivši svih šest pobjeda. Osvojio je i treće mjesto na ekipnom univerzitetskom prvenstvu Evrope, bio pobjednik Evropskog kupa u Palama, peti na evropskom Kupu u Sofiji, deveti na gran priju u Beču i Zagrebu.

2. Nikola Drljić (odbojka)

Odbojkaški klub Radnik u godini na izmaku postigao je najveći uspjeh u istoriji. Jedan od najzaslužnijih za ispisivanje najljepših stranica ekipe koju sa klupe vodi Vladimir Milićević je Nikola Drljić. Mladi primač servisa sa saigračima osvojio je titulu šampiona i Kup BiH. Takođe Bijeljinci su odbranili i pehar u Kupu Republike Srpske koji su sezonu prije toga osvojili prvi put nakon 20 godina. Učestvovao je u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali nisu prošli dalje pa su takmičenje nastavili u CEV kupu, gdje je bolji od njih bio češki Kladno. Drljić je ove godine proglašen za najboljeg odbojkaša Srpske. Ne krije da i u tekućoj sezoni njegovi saigrači i on imaju najviše ambicije.

3. Marina Kurteš (karate)

Karatistkinja Slavije iz Istočnog Sarajeva Marina Kurteš pored dominacije u domaćim halama pokazala je kvalitet i na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore U21 u kiparskoj Larnaki, osvojivši bronzanu medalju u kategoriji do 68 kilograma. Pored toga osvojila je srebro na Balkanijadi, kao i zlato ekipno. Treće mjesto na listi biće dodatni motiv da se pokaže i naredne godine. Početkom februara Marinu očekuje Evropsko prvenstvo u Tbilisiju i nada se da bi na njemu mogla do medalje. Mada "puca" i na Svjetsko prvenstvo u Veneciji u oktobru.

4. Kosta Kondić (košarka)

Košarkaš Igokee Kosta Kondić je u prvom pojavljivanju na Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske stigao do četvrtog mjesta. Košarkom se počeo baviti u Rukiju iz rodne Banjaluke, iz kojeg je prešao u omladinske kategorije Igokee da bi krajem septembra 2019. potpisao prvi profesionalni ugovor sa klubom iz Aleksandrovca. Bio je član seniorskog tima u sezoni 2020-21, da bi iduću sezonu proveo na kaljenju u Borcu. Pokriva pozicije plejmejkera i beka šutera, a iza sebe ima uspješnu godinu. Prošle sezone postao je šampion BiH i osvajač Kupa, dok mu je sa ekipom u ABA ligi izmakao nastup u plej-ofu zbog slabije koš razlike. Sa ekipom nastupa i u FIBA Ligi šampiona, gdje su prošle sezone zaustavljeni u plej-inu.

5. Matej Rašić (streljaštvo)

Matej Rašić je dva puta bio među perspektivnim sportistima koje nagrađuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, čime je opravdao povjerenje. Sada je napravio iskorak u karijeri te je prvi put bio kandidat Streljačkog saveza i odmah zauzeo peto mjesto na listi. Strijelac Geofona koji nastupa u disciplini puška u godini koja se bliži kraju između ostalog postao je šampion i osvajač Kupa Republike Srpske, šampion Lige BiH, bio prvi na Vojvodina kupu, deveti na gran priju u Novom Sadu. Na Evropskom prvenstvu je stigao do 18. mjesta. Pogodio je 621,3 kruga i za 2,5 krugova mu je izmaklo finale. Njegov veliki san je odlazak na Olimpijske igre. Iduće su u Parizu naredne godine, a ako ne uspije tada, boriće se za Los Anđeles 2028.

6. Andrej Nedić (tenis)

Drugu godinu zaredom Andrej Nedić se našao među deset najboljih sportista Republike Srpske. Nakon što je prošle godine bio deseti, sada je zauzeo šesto mjesto. Tom uspjehu najviše je pridonijelo osvajanje 59. bodova za ATP listu, tako da će 2023. 19-godišnji teniser iz Doboja pamtiti cijelog života, jer je u njoj napravio prvi ozbiljan iskorak u svijet "bijelog sporta". Godinu je započeo sa renkingom oko 1200. mjesta, da bi se potom probio na 586. mjesto ATP liste. Osvojio je dva ITF fjučers turnira, igrao nekoliko finala i polufinala, nastupio u glavnom žrijebu banjalučkog čelendžera i odigrao drugi meč za Dejvis kup reprezentaciju BiH.

7. Uroš Gutić (atletika)

Atletičar Borca Uroš Gutić je u 2023. godini obarao rekorde, osvajao titule šampiona i medalje na brojnim takmičenjima. Protekle sezone atletičar iz Nevesinja osvojio je bronzu na Balkanskom prvenstvu u Kraljevu. Pored toga Gutić se može pohvaliti da je popravio dva rekorda Republike Srpske, čime je potvrdio sjajnu formu. Takmičar Borca je osvojio i titule šampiona BiH te Republike Srpske na 3.000 i 5.000 metara i sedmo mjesto na Evropskim olimpijskim igrama u Krakovu. Pobjednik je i brojnih uličnih trka, kros takmičenja između ostalog slavio je u Elbasanu), Ćupriji, Kosijeriću, Beogradu, Brodu, Valjevu, Nikšiću, Aranđelovcu, Bačkoj Topoli, Bečeju i još mnogima.

8. Nikola Drobnjak (kik-boks)

Kik-bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak, koga je matični savez treći put predložio, našao se u odabranom društvu, a "glavni krivac" za to su Svjetske borilačke igre u Rijadu na kojima je osvojio srebrnu medalju. Drobnjak, koji je nastupao u lou-kiku, kategorija do 81 kilogram, prvo je u četvrtfinalu savladao domaćeg predstavnika Marvana Bukarija jednoglasnom odlukom sudija na poene. Sa velikim nadama otišao je i na Svjetsko prvenstvo, koje se od 17. do 26. novembra održalo u portugalskoj Albufeiri. Na njega je došao kao aktuelni vicešampion svijeta iz 2021. godine, kada je u italijanskom Lido di Jesolu poražen u finalu.

9. Vladimir Stanković (rukomet)

Bez beka Vladimira Stankovića ne može se zamisliti igra Rukometnog kluba Leotar, koji se u Trebinju osjeća kao domaći, jer ima veliku podršku od saigrača, uprave i građana grada sa juga Republike Srpske. Sjajni rukometaš imao je godinu iz snova u kojoj je osvojio Kup Republike Srpske, treće mjesto u Premijer liga BiH, izborio plasman u Evropu i dobio poziv i debitovao za reprezentaciju Crne Gore i to sa 30 godina. Prvi put Leotar je nastupio na evropskoj sceni, gdje su u drugom kolu EHF Evrokupa savladali letonski Dombele, a u trećem su zaustavljeni od češke Karvine.

10. Nikola Ćetković (fudbal)

Sjajne odbrane u drugom dijelu prošle sezone koje su omogućile plasman Borcu u evropske kupove donijele su deseto mjesto golmanu Nikoli Ćetkoviću. Mladi čuvar mreže branio je i za A reprezentaciju BiH, a bio je standardni čuvar mreže u mladoj reprezentaciji. Banjalučani su prošlu sezonu završili na drugom mjestu u Premijer ligi BiH pa su izborili plasman u kvalifikacije za Ligu konferencije. U prvom kolu nakon velike borbe zaustavila ih je bečka Austrija, a posebno je dramatičan bio drugi meč u Banjaluci. Upravo u revanšu Ćetković je doživio povredu zbog koje je van terena. Uvjereni smo da će u idućoj godini ponovo zauzeti svoje mjesto među stativama i opet čuvati mrežu Borca u evropskim mečevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana