"Глас" изабрао десет најбољих спортиста Српске: Трећа срећа за Вучуревића (ФОТО)

Дарко Драгичевић
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Џудиста Леотара Божидар Вучуревић понио је титулу најбољег спортисте Републике Српске у 69. Избору "Гласа Српске". За херцеговачког такмичара трећа номинација била је срећна.

Након деветог и трећег мјеста на ранијим листама сада се нашао на врху, што је круна сјајних резултата које је остварио у 2023. години. Вучуревић је други џудиста који је проглашен за најбољег спортисту Републике Српске, а занимљиво је да је први био његов садашњи тренер Митар Мрдић 2008. године.

- Пресрећан сам због признања. Био сам и раније на листи и ево сада сам дочекао да будем на врху. Бити најбољи спортиста Републике Српске је круна сјајне године у којој сам презадовољан својим резултатима. Сигурно је да ће ми ова награда бити додатни мотив за наставак каријере, као што је било до сада, када сам константно напредовао и стигао до првог мјеста. Надам се да ћу у будућности бити још бољи и да ћу се опет наћи међу награђенима - истакао је лауреат Божидар Вучуревић.

Да је одлука жирија била исправна потврђује и мишљење публике по којем је Требињац имао највише гласова.

На другој позицији је одбојкаш Никола Дрљић, а затим слиједи каратисткиња Славије Марина Куртеш. На четвртој позицији је талентовани кошаркаш Игокее Коста Кондић, док је пети стријелац Матеј Рашић. На шестој позицији је тенисер Андреј Недић, који је остварио сјајан напредак на АТП листи ове сезоне, док је седми атлетичар Урош Гутић, који је обарао рекорде Републике Српске. Осма позиција је припала кик-боксеру Николи Дробњаку, док је девети рукометаш Леотара Владимир Станковић, а десети фудбалер Никола Ћетковић.

Стручни жири на чијем челу је био предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић имао је тежак задатак да на најбољи начин оцијени све резултате и успјехе младих такмичара те да их вреднује на прави начин.

- Човек сам који Републику Српску одлично познаје и који је никада није одвајао од Србије. Мислим да смо један народ и радо долазим у Бањалуку. Из Републике Српске имамо овог тренутка једну велику Тијану Бошковић, најбољу одбојкашицу света, коју сам лично примио у кабинету, затим великог шампиона Немању Мајдова, који је интересантан по томе колико су се његов отац и породица борили да он успе. Колико сам упућен срушио је зидове куће да би направио теретану потребну за рад. Ту је и кошаркашица Саша Чађо, која је узданица моје кћерке Марине. Као председник Олимпијског комитета који има 40 спортова и који се спрема за Олимпијске игре желим свима пуно среће, доброг здравља и да честитам награђенима, али и онима који су били у избору са жељом да наредних година буду још бољи. Нажалост нисам могао да дођем, иако сам раније потврдио долазак. Заборавио сам на академију Кошаркашког савеза Србије поводом 100 година постојања - истакао је Маљковић.

У име организатора окупљенима се обратила главна и одговорна уредница "Гласа Српске" Борјана Радмановић-Петровић.

- У години на измаку наши спортисти су радили управо оно што смо сви од њих очекивали, биљежили су одличне резултате у домаћим и међународним оквирима, чиме су отежали посао нашем стручном жирију. Занимљива је чињеница да је, за разлику од претходних година, овај пут чак 13 струковних савеза на листу кандидата за најбоље предложило спортисте који раније нису били дио "Гласових" акција. А то говори много. Говори да је овај простор непресушан извор талената који ће увијек и радо добити подршку у "Гласу", на свим нашим платформама. Нема успјеха спортиста из Републике Српске у овој години који није остао забиљежен на нашим страницама. Тако ће бити и убудуће, у наредној, олимпијској години - навела је, између осталог, Радмановић-Петровић.

Поред десет најбољих спортиста Републике Српске на завршној манифестацији су додијељена и сљедећа признања.

За најбољег спортисту из Републике Српске који наступа под заставом Србије проглашен је Немања Мајдов, који је освојио титулу европског шампиона те гренд слем у Абу Дабију. Тако је објединио титуле шампиона свијета и Европе. Предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и рукометни тренер Драган Марковић добили су плакете за специјалне и паралелне везе између Републике Српске и Србије. Награда за најбољег тренера припала је Слободану Кецману, који је водио јуниоре Игокее до титуле у ФИБА Лиги шампиона.

Плакету за амбасадора спорта Републике Српске добили су боксерка Сара Ћирковић (европска шампионка за млађе сениоре), кошаркашица Фенербахчеа Николина Милић те фудбалски тренер Дарко Несторовић, који тренутно води кувајтски Ал Араби.

Плакете за спортски подухват године примили су кошаркашки репрезентативац Србије и јунак са Свјетског првенства у Манили Бориша Симанић, као и џудо судија Младен Вуковић, који је на Балканском првенству спасио живот такмичарки из Албаније.

Специјално признање за јубилеј припало је кошаркашком клубу Игокеа, који је прославио 50 година постојања и рада уз спектакуларан турнир на којем су гости били европски великани ЦСКА и Партизан, као и тимови из Турске Турк Телеком, Галатасарај и Израела Хапоел Холон.

Ове године додијељене су плакете за допринос развоју и подршку спорту које су припале компанији "m:tel" и "Електропривреди Републике Српске". Награде су примили генерални директори Јелена Триван и Лука Петровић. Плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту припала је члану Кошаркашког клуба инвалида Врбас Пери Кузмановићу.

У склопу "Гласове" манифестације Радио-телевизија Републике Српске је за најбољи спортски догађај у 2023. години прогласила АТП турнир 250 Српска опен. Плакета постхумно додијељена је Ружици Кокези, прослављеној репрезентативки Југославије и тренеру, која је основала Џудо клуб Атос у Мркоњић Граду.

Дугогодишњи новинар бројних медија, између осталих и "Гласа Српске", "Независних новина", "ЕуроБлица", "Фокуса", те телевизија "Симић", БЕЛ и "Елта" Слободан Бабић, који данас обавља посао портпарола Рукометног савеза Републике Српске и Кошаркашког клуба инвалида Врбас, добитник је награде "Златно перо - Лимун Папић" која се додјељује најбољем спортском новинару у години на измаку.

Као и сваке године, 22. пут заредом у склопу завршне манифестације Избора десет најбољих спортиста Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта уручило је признања за десет најперспективнијих спортиста и једног спортисту са инвалидитетом.

10 НАЈБОЉИХ

1. Божидар Вучуревић (џудо)

Трећа срећа - била је за џудисту из Требиња. Послије деветог мјеста 2020. и трећег 2022. Божидар Вучуревић ову календарску годину памтиће по томе што се окитио признањем за најбољег спортисту Републике Српске. У години на измаку био је поново неприкосновен на домаћој сцени. На првенству Балкана одржаном у Турској освојио је злато у појединачној и бронзу у екипној конкуренцији, забиљеживши свих шест побједа. Освојио је и треће мјесто на екипном универзитетском првенству Европе, био побједник Европског купа у Палама, пети на европском Купу у Софији, девети на гран прију у Бечу и Загребу.

2. Никола Дрљић (одбојка)

Одбојкашки клуб Радник у години на измаку постигао је највећи успјех у историји. Један од најзаслужнијих за исписивање најљепших страница екипе коју са клупе води Владимир Милићевић је Никола Дрљић. Млади примач сервиса са саиграчима освојио је титулу шампиона и Куп БиХ. Такође Бијељинци су одбранили и пехар у Купу Републике Српске који су сезону прије тога освојили први пут након 20 година. Учествовао је у квалификацијама за Лигу шампиона, али нису прошли даље па су такмичење наставили у ЦЕВ купу, гдје је бољи од њих био чешки Кладно. Дрљић је ове године проглашен за најбољег одбојкаша Српске. Не крије да и у текућој сезони његови саиграчи и он имају највише амбиције.

3. Марина Куртеш (карате)

Каратисткиња Славије из Источног Сарајева Марина Куртеш поред доминације у домаћим халама показала је квалитет и на Европском првенству за млађе сениоре У21 у кипарској Ларнаки, освојивши бронзану медаљу у категорији до 68 килограма. Поред тога освојила је сребро на Балканијади, као и злато екипно. Треће мјесто на листи биће додатни мотив да се покаже и наредне године. Почетком фебруара Марину очекује Европско првенство у Тбилисију и нада се да би на њему могла до медаље. Мада "пуца" и на Свјетско првенство у Венецији у октобру.

4. Коста Кондић (кошарка)

Кошаркаш Игокее Коста Кондић је у првом појављивању на Избору десет најбољих спортиста Републике Српске стигао до четвртог мјеста. Кошарком се почео бавити у Рукију из родне Бањалуке, из којег је прешао у омладинске категорије Игокее да би крајем септембра 2019. потписао први професионални уговор са клубом из Александровца. Био је члан сениорског тима у сезони 2020-21, да би идућу сезону провео на каљењу у Борцу. Покрива позиције плејмејкера и бека шутера, а иза себе има успјешну годину. Прошле сезоне постао је шампион БиХ и освајач Купа, док му је са екипом у АБА лиги измакао наступ у плеј-офу због слабије кош разлике. Са екипом наступа и у ФИБА Лиги шампиона, гдје су прошле сезоне заустављени у плеј-ину.

5. Матеј Рашић (стрељаштво)

Матеј Рашић је два пута био међу перспективним спортистима које награђује Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, чиме је оправдао повјерење. Сада је направио искорак у каријери те је први пут био кандидат Стрељачког савеза и одмах заузео пето мјесто на листи. Стријелац Геофона који наступа у дисциплини пушка у години која се ближи крају између осталог постао је шампион и освајач Купа Републике Српске, шампион Лиге БиХ, био први на Војводина купу, девети на гран прију у Новом Саду. На Европском првенству је стигао до 18. мјеста. Погодио је 621,3 круга и за 2,5 кругова му је измакло финале. Његов велики сан је одлазак на Олимпијске игре. Идуће су у Паризу наредне године, а ако не успије тада, бориће се за Лос Анђелес 2028.

6. Андреј Недић (тенис)

Другу годину заредом Андреј Недић се нашао међу десет најбољих спортиста Републике Српске. Након што је прошле године био десети, сада је заузео шесто мјесто. Том успјеху највише је придонијело освајање 59. бодова за АТП листу, тако да ће 2023. 19-годишњи тенисер из Добоја памтити цијелог живота, јер је у њој направио први озбиљан искорак у свијет "бијелог спорта". Годину је започео са ренкингом око 1200. мјеста, да би се потом пробио на 586. мјесто АТП листе. Освојио је два ИТФ фјучерс турнира, играо неколико финала и полуфинала, наступио у главном жријебу бањалучког челенџера и одиграо други меч за Дејвис куп репрезентацију БиХ.

7. Урош Гутић (атлетика)

Атлетичар Борца Урош Гутић је у 2023. години обарао рекорде, освајао титуле шампиона и медаље на бројним такмичењима. Протекле сезоне атлетичар из Невесиња освојио је бронзу на Балканском првенству у Краљеву. Поред тога Гутић се може похвалити да је поправио два рекорда Републике Српске, чиме је потврдио сјајну форму. Такмичар Борца је освојио и титуле шампиона БиХ те Републике Српске на 3.000 и 5.000 метара и седмо мјесто на Европским олимпијским играма у Кракову. Побједник је и бројних уличних трка, крос такмичења између осталог славио је у Елбасану), Ћуприји, Косијерићу, Београду, Броду, Ваљеву, Никшићу, Аранђеловцу, Бачкој Тополи, Бечеју и још многима.

8. Никола Дробњак (кик-бокс)

Кик-боксер из Зворника Никола Дробњак, кога је матични савез трећи пут предложио, нашао се у одабраном друштву, а "главни кривац" за то су Свјетске борилачке игре у Ријаду на којима је освојио сребрну медаљу. Дробњак, који је наступао у лоу-кику, категорија до 81 килограм, прво је у четвртфиналу савладао домаћег представника Марвана Букарија једногласном одлуком судија на поене. Са великим надама отишао је и на Свјетско првенство, које се од 17. до 26. новембра одржало у португалској Албуфеири. На њега је дошао као актуелни вицешампион свијета из 2021. године, када је у италијанском Лидо ди Јесолу поражен у финалу.

9. Владимир Станковић (рукомет)

Без бека Владимира Станковића не може се замислити игра Рукометног клуба Леотар, који се у Требињу осјећа као домаћи, јер има велику подршку од саиграча, управе и грађана града са југа Републике Српске. Сјајни рукометаш имао је годину из снова у којој је освојио Куп Републике Српске, треће мјесто у Премијер лига БиХ, изборио пласман у Европу и добио позив и дебитовао за репрезентацију Црне Горе и то са 30 година. Први пут Леотар је наступио на европској сцени, гдје су у другом колу ЕХФ Еврокупа савладали летонски Домбеле, а у трећем су заустављени од чешке Карвине.

10. Никола Ћетковић (фудбал)

Сјајне одбране у другом дијелу прошле сезоне које су омогућиле пласман Борцу у европске купове донијеле су десето мјесто голману Николи Ћетковићу. Млади чувар мреже бранио је и за А репрезентацију БиХ, а био је стандардни чувар мреже у младој репрезентацији. Бањалучани су прошлу сезону завршили на другом мјесту у Премијер лиги БиХ па су изборили пласман у квалификације за Лигу конференције. У првом колу након велике борбе зауставила их је бечка Аустрија, а посебно је драматичан био други меч у Бањалуци. Управо у реваншу Ћетковић је доживио повреду због које је ван терена. Увјерени смо да ће у идућој години поново заузети своје мјесто међу стативама и опет чувати мрежу Борца у европским мечевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана